Člověk způsobuje globální oteplování, vlny veder i povodně, tvrdí nová zpráva IPCC.

Globální oteplování, vlny veder nebo povodně na Zemi mají na svědomí lidé, resp. lidská činnost. Vyplynulo to z nové zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), který působí při OSN. Varuje dále, že klimatické změny nezvratně poškozují přírodu. 

Podle vědců se planeta v každém případě ohřeje o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni. Záležet bude jen na tom, jak rychle k tomu dojde.

V případě dodržení nejambicióznějšího plánu lidstvo překoná tuto teplotní hranici ve 30. letech tohoto století, což podle panelu povede k nezvratným změnám po celém světě.

Klíčové je podle vědců snížit emise všech skleníkových plynů – a to nejen oxidu uhličitého, ale i metanu.

IPCC dále varuje, že klimatické změny nezvratně poškozují přírodu. Lesní a mořské ekosystémy totiž už nebudou schopny lidem pomáhat , protože jejich kapacita vstřebávat skleníkové plyny bude nižší. Proto by na ně lidé ve svých plánech neměli tolik spoléhat.

Podle panelu OSN byla koncentrace CO2 v atmosféře v roce 2019 nejvyšší za poslední 2 miliony let. Koncentrace metanu a oxidu dusného jsou pak nejvyšší za posledních 800 tisíc let.

Přítomnost těchto plynů v atmosféře zabraňuje úniku určité části tepla vytvořeného slunečními paprsky zpět do vesmíru a zajišťuje tak dostatečné teplo na Zemi, jejich vysoká koncentrace ale vede k oteplování.

Celosvětově se teplota oproti předindustriální době zvýšila o 1,2 stupně Celsia a kritická hranice 1,5 stupně se nejspíš překoná zhruba o deset let dříve, než vědci původně předpokládali.

Jak uvedla zpráva, bez lidského přičinění by velmi pravděpodobně nenastal žádný z extrémních klimatických jevů posledních let, jako jsou vlny veder nebo záplavy. (pel)