Kraje v Česku získají na daních o 11,2 miliardy Kč více, než dosud. Přijdou však o státní dotace na údržbu silnic. Vyplynulo to z novely zákona o rozpočtovém určení daní, kterou schválila vláda ČR.

Podíl tuzemských krajů na příjmech ze sdílených daních zřejmě do tří let vzroste o 11,2 miliardy korun. Zároveň však stát přestane krajům poskytovat čtyřmiliardovou dotaci na údržbu silnic druhých a třetích tříd.

Podíl krajů na inkasu sdílených daní se v následujících třech letech zvýší na 10,26 procenta ze současných 9,76 procenta.

Vedle toho by Praha měla od příštího roku získat navíc podíl 0,1 procenta z příjmu těchto daní.

Rozdělení se týká inkasa daně z přidané hodnoty (DPH) a daní z příjmu fyzických a právnických osob.

Návrh vychází z většinové dohody v Asociaci krajů ČR.

Návrh musí schválit Parlament.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) změna znamená zlepšení proti dosavadnímu systému, který beze změny platil poslední dvě desetiletí.

Vedle zvýšení podílu krajů na sdílených daní řeší novela také rozdělování peněz mezi jednotlivé regiony. Celkově si kraje polepší na úkor státního rozpočtu, i když hospodaří s rekordními přebytky a na svých účtech mají v součtu kolem sto miliard korun.

Krajští hejtmani sami požadovali, aby byl změněn dosavadní systém rozdělování daní, který je podle nich zastaralý a neodráží specifika regionů.

Pohorší si kraje s vysokým počtem obyvatel jako jsou Praha, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Praze bude ztrátu částečně kompenzovat uvedené zvýšení podílu o desetinu procenta. (sfr)