O program Oprav dům po babičce je velký zájem. Překonal už hranici dvou tisíc žádostí. Potvrdil to ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Zájem o dotace na opravy a modernizace starších domů aktuálně přesáhl 2048 žádostí za 1 981 738 460 korun.

Výhodou programu je, že domácnosti bez dostatku našetřených financí dostanou dotaci na pokrytí 50 % výdajů předem a navíc od března mohou na renovace svých domů využít zvýhodněné úvěry.

„Věřím, že tato kombinace pomůže lidem, aby si nemuseli brát hypotéky s vysokými úvěry a mohli si komplexní renovace opravdu dovolit. Před spuštěním zvýhodněných půjček jsme evidovali průměrně 250 žádostí měsíčně, od 1. března se zájem zvýšil v průměru na téměř 400 žádostí měsíčně,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Program Oprav dům po babičce z Nové zelené úsporám podporuje zejména komplexní renovace starších domů a umožňuje vytvořit si energeticky úsporné bydlení. Je adresovaný zejména rodinám s dětmi.

Úspěšní žadatelé získají ke standardním bonusům i rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě. Finance se navíc daří velmi rychle dostávat k žadatelům, zhruba 70 % podaných žádostí o dotaci je již proplaceno.

Od 1. března navíc v rámci programu Oprav dům po babičce spustily stavební spořitelny a banky (ČSOB stavební spořitelna, Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny a UniCredit Bank) jak poradenství dotačních projektů, tak zvýhodněné financování půjčky.

A nabízí oproti běžným úvěrům poloviční úrok.

“Jen od začátku března, kdy se výhodné půjčky spustily, registrujeme 781 žádostí o dotace za 758 milionů korun, což je skoro 40 % všech dosavadních žádostí. V této chvíli evidujeme od spořitelen a bank zvýhodněné půjčky v celkovém objemu 33 milionů korun pro 55 klientů. Požádat si o zvýhodněný úvěr ale mohou všichni příjemci dotace v programu Oprav dům po babičce, tedy o ti, kteří podali žádost před 1. březnem 2024, ” upozornil Hladík.

Připomněl, že pro rok 2024 je maximální výše úroku u zvýhodněných úvěrů zastropovaná na 3,5 % a úrok se už blíží spíše 3 % (ČSOB – 3 %, KB 3,19 %, Buřinka 3,38 %, UniCredit Bank 3,4 %). Výhodou navíc je i dlouhodobá splatnost, a to až 20 let i více.

Nabízené dotační poradenství k programu Oprav dům po babičce pak od března využilo už více než tisíc klientů ze všech krajů ČR, nejvíce jich bylo v Moravskoslezském kraji. Na dotace Oprav dům po babičce je aktuálně ve Státním fondu životního prostředí ČR vyčleněno 5 miliard korun, stejná částka jde na zvýhodněné úvěry, dalších 5 miliard poskytují banky a spořitelny. (sfr)