Česko je konečně v něčem první na světě - bohužel však v počtu zemřelých na koronavirus. Nikde jinde na světě v minulém týdnu neumřelo na covid-19 tolik lidí na 100 tisíc obyvatel jako v ČR. (Ilustrační foto)

V Česku za týden zemřelo na koronavirus nejvíce lidí na světě v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, a to 1 174 nemocných. Ukázala to data Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Od začátku epidemie v březnu se v ČR nakazilo 341 644 lidí a zemřelo 3 429 lidí. 

V počtu úmrtí je ČR celkově od začátku pandemie na 100 tisíc obyvatel na 30. místě na světě. V rámci Evropské unie je pak na 9. místě. Nejhůře jsou na tom v EU Belgie, Španělsko a Itálie.

Co se týká počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, zde je Česko aktuálně na 2. pozici.

Celkově je Česká republika v počtu nakažených od začátku pandemie na 100 tisíc obyvatel na 8. místě na světě. V rámci Evropské unie je pak na 2. místě za Belgií.

V neděli laboratoře v Česku odhalily 6 542 nových případů. O víkendu jsou však tradičně nižší nárůsty, což je dáno nižším testováním o víkendových a svátečních dnech.

V nemocnicích se na covid-19 léčí 7 370 pacientů.

Všechny kraje jsou nadále zařazené do 3. stupně pohotovosti, který značí komunitní šíření onemocnění covid-19 a také nárůst počtu nemocných, kteří potřebují hospitalizaci.

Na světě se už celkově nakazilo více než 46 milionů lidí. S nemocí, kterou virus SARS-CoV-2 způsobuje, zemřelo přes 1,2 milionu infikovaných.

Nejvíce postiženou zemí světa zůstávají co do počtu nakažených Spojené státy americké, kde se doposud nakazilo 9,28 milionů lidí. Následuje Indie a Brazílie. (pel)