Obyvatelé Česka mají nově platit koncesionářské poplatky České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo) i za své mobilní telefony či tablety. Koncesionářské poplatky se navíc budou nadále zvyšovat a to aktuálně o 15 korun měsíčně v případě ČT a o 10 korun měsíčně u ČRo.

Ministr kultury Martin Baxa ve spolupráci s Českou televizí a Českým rozhlasem představil návrh na navýšení koncesionářských poplatků, který by měl vejít v platnost od roku 2025. Změny se dotknou nejen domácností, ale i firem a poprvé se povinnost platit koncesionářský poplatek rozšíří i na majitele smartphonů a tabletů.

Od roku 2025 se chystá rozšíření okruhu plátců koncesionářských poplatků. Vedle klasických televizí a rozhlasových přijímačů se poplatek nově vztahuje i na mobilní zařízení, jako je mobil či tablet, pokud tato umožňují příjem vysílání České televize a Českého rozhlasu.

Dosud se povinnost platit koncesionářský poplatek vztahovala pouze na ty domácnosti, které disponovaly televizním nebo (a) rozhlasovým přijímačem. Nově by se poplatek měl týkat i těch, kteří sice fyzický přijímač nevlastní, ale televizní nebo rozhlasové vysílání mohou sledovat (poslouchat) na jiných zařízeních, jako jsou smartphony, tablety, počítače a chytré televize.

Poplatek se bude platit jeden na celou domácnost bez ohledu na počet zařízení.

Znamená, že lidé, kteří nemají televizi, ale přesto si mohou vysílání přehrát na svém mobilu či tabletu, budou muset platit koncesionářský poplatek.

Hlavní změnou je navýšení poplatků, a to u rozhlasu z 45 na 55 korun a u televize ze 135 na 150 korun. Vláda bude mít v budoucnu možnost poplatky zvyšovat na základě inflace, pokud by od posledního navýšení překročila 6 %.

Poplatky pro firmy

Firmy doposud platily poplatky podle počtu zařízení, která provozovaly. Nový návrh zavádí systém šesti kategorií firem podle jejich velikosti:

  • Malé firmy: Do 5 zaměstnanců – osvobozeny od poplatku.
  • Malé a střední firmy: 6-19 zaměstnanců – 3násobek poplatku pro domácnost.
  • Střední firmy: 20-49 zaměstnanců – 7násobek poplatku pro domácnost.
  • Větší firmy: 50-249 zaměstnanců – 20násobek poplatku pro domácnost.
  • Velké firmy: 250-999 zaměstnanců –  45násobek poplatku pro domácnost.
  • Velmi velké firmy: 1000 a více zaměstnanců – 100násobek poplatku pro domácnost (15 000 Kč za televizi a 5 500 Kč za rozhlas).

Návrh obsahuje i další úpravy, například zavádí možnost platit poplatek online nebo zjednodušuje proces změny trvalého bydliště. (sfr)