Vláda ANO a ČSSD má dnes na programu jednat mimo jiné o uzavření speciálních škol, které zatím spolu s mateřskými byly jako jediné otevřené.

Vláda ANO a ČSSD má dnes na programu jednat mimo jiné o uzavření speciálních škol, které zatím spolu s mateřskými byly jako jediné otevřené. Jednání se uskuteční za přítomnosti nového ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Podle ministra školství Roberta Plagy se bude jednat mimo jiné o uzavření speciálních škol, které zatím spolu s mateřskými byly jediné otevřené, a to navzdory epidemii nemoci covid-19.

„Jsem připraven v návaznosti na prodloužení nouzového stavu na páteční vládě navrhnout dočasné zavření speciálních škol od 2. listopadu. Pevně doufám, že se nám společně podaří zlepšit situaci tak, že se nejen speciální školy co nejdříve znovu otevřou,“ řekl Plaga.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v úterý slíbil, že kabinet zveřejní scénář návratu žáků a studentů do škol. Školy jsou zavřené od 14. října a přešly na povinné distanční vzdělávání. V pondělí 2. listopadu se měl do škol vrátit první stupeň základních škol, ministři to ale v úterý vyloučili.

Blatný po svém čtvrtečním uvedení do úřadu řekl, že případné znovuotevření škol chce s Plagou řešit jako jednu z prvních věcí. „Je potřeba na základě dat, která máme, zjistit, jestli to (uzavření škol) má zůstat, nebo se to má změnit,“ dodal.

Vláda má zasednout po jednání Sněmovny, která se bude zabývat jeho žádostí o souhlas s prodloužením nouzového stavu o měsíc do 3. prosince. Teprve po souhlasu poslanců může vláda nouzový stav, který vyhlásila kvůli epidemii na 30 dní, prodloužit. (hof)