Povinné respirátory v Česku končí. Jejich nošení bude doporučené jen tam, kde se vyskytuje hodně lidí, oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Obyvatelé v Česku budou moci od půlnoci ze středy na čtvrtek legálně ve veřejné dopravě sundat respirátory.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek však doporučil nosit respirátory nadále tam, kde se vyskytuje více lidí.

Nadále však respirátory zůstanou povinné v nemocnicích, lékárnách a dalších zdravotních a sociálních zařízeních.

„Od půlnoci z dneška na zítřek nebude ve veřejné hromadné dopravě potřeba mít respirátory, respektive nebude to nařízení ministerstva zdravotnictví, bude to doporučení a to doporučení platí ve všech prostorách, kde je hodně lidí,“ prohlásil Válek.

Uspaná testovací místa

Místa provádění testů na covid budou podle ministra zdravotnictví „uspána“. V souvislosti s klesajícím počtem nákazy covidem a také s dostatečnou kvalitou antigenních testů budou podle Válka dočasně uspána testovací místa.

„My ta místa spíš hibernujeme a pokud bude potřeba je otevřít, tak je znovu otevřeme,“ zdůraznil Válek.

Nejméně případů covidu

V úterý přibylo v Česku 4034 nových případů koronaviru, což je nejméně za všední den v letošním roce. Oproti minulému úterý přibylo zhruba o 2700 pozitivních méně.

V mezitýdenním srovnání bylo i méně podezření na opakovanou nákazu, toto úterý jich laboratoře zjistily 782. Dál ubývá hospitalizovaných s covidem, v úterý vyžadovalo nemocniční péči 1362 nakažených, z toho 69 bylo v těžkém stavu.

Denní přírůstky nakažených v mezitýdenním srovnání převážně klesají od začátku února, kdy se dostaly až nad 57 000 případů za den.

V dubnu se počty odhalených případů v pracovních dnech pohybují mezi 4000 a 7000 pozitivními.

Snižuje se i zátěž nemocnic, oproti minulému úterý klesl počet hospitalizovaných asi o 450, v těžkém stavu bylo před týdnem zhruba o padesátku pacientů víc.

Počet zemřelých s potvrzenou nákazou za celou dobu epidemie se blíží 40 tisícům, statistiky jich k úterý evidují 39 933. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Respirátory ve veřejné dopravě už od Velikonoc nebudou povinné, naznačil ministr Válek