Evropská komise (EK) mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se podle nové prognózy EK zvýší letos o 1,2 procenta. Ještě v únoru EK odhadovala růst HDP na 1,1 procenta.

V příštím roce EK v Česku nadále počítá se zrychlením růstu na 2,8 procenta.

Evropská komise to uvedla ve svém jarním hospodářském výhledu.

„Po poklesu o 0,3 procenta v roce 2023 se předpokládá, že reálný HDP v Česku vzroste v roce 2024 o 1,2 procenta a v roce 2025 o 2,8 procenta, protože klesající inflace pomáhá obnovovat kupní sílu,“ uvedla EK.

Průměrná inflace v ČR by podle ní měla letos klesnout na 2,5 procenta a v příštím roce na 2,2 procenta.

Komise upozornila, že díky výraznému poklesu inflace se obnovil růst reálných mezd. Předpověděla, že ve spotřebě domácností by tak měl v letošním roce po dvou letech poklesu nastat obrat, ke kterému by měla přispět rovněž vysoká úroveň úspor.

Spotřeba domácností by se podle EK měla znovu stát hlavním motorem růstu české ekonomiky.

Komise předpokládá, že rozpočtový deficit ČR se letos sníží na 2,4 procenta HDP a v roce 2025 klesne na 1,9 procenta HDP.

Ve svém jarním hospodářském výhledu EK rovněž zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Evropské unie, a to na jedno procento. V předchozí únorové prognóze letošní růst odhadovala na 0,9 procenta. V příštím roce čeká pro celou Evropskou unii zrychlení růstu na 1,6 procenta.

V samotné eurozóně se má letos HDP zvýšit o 0,8 procenta, prognózuje EK. Napřesrok pak v zemích používajících euro očekává zrychlení hospodářského růstu na 1,4 procenta. (sfr)