Ekonomika ČR v roce 2021 navzdory krizi vyvolané pandemií covidu-19 stoupla o 3,3 procenta. Potvrdila to zpřesněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Hlavním faktorem celoročního růstu byly výdaje na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob. 

V posledním čtvrtletí činil meziroční ekonomický růst podle zpřesněného odhadu statistiků 3,6 procenta.

Český statistický úřad zpřesnil své předchozí odhady loňského hospodářského růstu České republiky zahrnutím údajů za sektor vládních institucí, ale výsledky jsou prakticky totožné jako v dřívějším odhadu.

Změnil se hlavně růst HDP mezi třetím a čtvrtým čtvrtletím minulého roku, který činil 0,8 procenta. V předchozím odhadu počítali statistici s 0,9 procenta.

Hlavním faktorem loňského celoročního růstu byly podle statistiků výdaje na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob.

Rok 2021 přitom začal meziročním propadem o 2,3 procenta. Tehdy se ještě ekonomika vzpamatovávala z mnoha pandemických zákazů.

Ve druhém čtvrtletí však již následoval výrazný meziroční růst o 8,7 procenta.

Ve třetím i ve čtvrtém kvartálu pak HDP vzrostl o 3,6 procenta oproti předchozímu roku.

Ve srovnání jednotlivých po sobě následujících kvartálů začal minulý rok poklesem o 0,3 procenta, následoval růst o 1,4 procenta. Ve třetím čtvrtletí stoupl HDP oproti jaru o 1,7 procenta a v posledním o 0,8 procenta. (pel)