Fialova vláda zvýšila životní minimum v Česku o desetinu. Rozhodla také o přidělení částky 5,2 miliardy Kč na integraci dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny. Životní minimum se zvýší od začátku dubna o deset procent. Dotkne se asi 350 tisíc občanů, informoval  řekl ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Finanční dopad zvýšení životního minima odhadl na 1,8 až 2 miliardy korun v letošním roce. Díky zvýšení životního minima dosáhne víc rodin na přídavky na děti či na porodné.

Životní minimum hraje také roli pro přiznání zvýšení příspěvku na péči či pro stanovení výše dávek mimořádné okamžité pomoci.

Zvýší se i příspěvky pro pěstouny z řad příbuzných. Vyšší bude také částka nezabavitelného minima u dlužníků.

Od životního minima se také odvozuje výše alimentů.

Naposledy se životní minimum zvyšovalo od dubna 2020.

Výše životního minima pro jednotlivce činila dosud 3 860 korun. Pro nezaopatřené dítě je od 1 990 do 2 770 korun, když roli v tom hraje věk dítěte.

Vládní koalice se zatím nedohodla na růstu rodičovského příspěvku. Rodičovská nyní činí 300 tisíc korun. Naposledy se zvyšovala od ledna 2020, a to o 80 tisíc korun.

Rodič si dnes může určit, jak vysokou částku bude měsíčně pobírat. Čím je příspěvek vyšší, tím rychleji se celková suma vyčerpá.

Miliardy na integraci dětí uprchlíků

Česká vláda také rozhodla přidělit 5,2 miliardy korun na začlenění ukrajinských žáků do škol. Oznámil to ministr ministr školství Petr Gazdík.

Peníze budou potřeba na zařazení dětí do běžných tříd, na adaptační skupiny pro mateřské a základní školy a na kurzy češtiny pro školáky i ukrajinské učitele.

V současnosti je v ČR registrováno 125 tisíc dětí ve věku od tří do 18 let.

Adaptační skupiny budou další forma hlídání malých dětí v situaci, kdy v ČR panuje nedostatek míst v mateřských školách. (sfr)