Ministerstvo pod vedením Schillerové vyhazovalo státní peníze oknem, odhalil Stanjurův audit. Z kapes daňových poplatníků utratilo 2 miliony za předraženého fotografa a kameramana. (Foto: A. Schillerová, Facebook)

Ministerstvo pod vedením bývalé šéfky Aleny Schillerové (ANO) vyhazovalo státní peníze oknem. Odhalil to audit, který zadal její nástupce Zbyněk Stanjura (ODS) poté, co média přišla se zjištěním, že ministerstvo během působení Schillerové zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř 2 miliony korun ročně. Podle auditu byli zaměstnanci MF ČR, kteří vytvářeli obsah sociálních sítí Schillerové, předraženi. 

Informovalo o tom ministerstvo na webu.

„Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci. Výsledkem je ohromné množství fotek a videí, ke kterým nemá ministerstvo žádný přístup a které se v mnoha případech ani netýkají jeho agendy. A to vše za peníze každého z nás. Své předchůdkyni doporučuji vyvození okamžité politické odpovědnosti. Sám nyní v této věci zvažuji a nevylučuji další kroky,“ uvedl Stanjura.

O prověření některých činností vybraných zaměstnanců Odboru vnějších vztahů a komunikace rozhodl ministr financí Zbyněk Stanjura poté, co média informovala o nestandardním odměňování zmíněných pracovníků za audiovizuální činnosti, které v mnoha případech nesouvisely s agendou MF.

„Nikdo v tuto chvíli za peníze ministerstva financí nespravuje mé osobní účty na kterékoli sociální síti a tak to samozřejmě i zůstane. Tiskový odbor potřebuje standardní vedení, adekvátní platy, zajištění účelného nakládání s veřejnými prostředky a hlavně jasnou strategii propagovat práci úřadu primárně prostřednictvím komunikačních kanálů ministerstva,“ doplnil Stanjura.

Platy fotografa a kameramana Schillerové včetně odměn vyšly ministerstvo celkově na 1,93 milionu korun, a to od září 2020 do konce loňského listopadu. Tehdy se přitom Česko potýkalo s pandemií a následnou krizí.

Schillerová se už v České televizi bránila, že příspěvky, které nebyly čistě pracovního rázu, hradilo hnutí ANO.

Podle svých slov chtěla Schillerová primárně přibližovat „komplikovanou agendu ministerstva“ lidem.

Na sociálních sítích přitom během šéfování resortu financí Schillerová často publikovala fotky, které často nijak nesouvisely s její pracovní agendou a šlo o stylizované snímky se zvířaty či květinami. (pel)

Fotografa neměla jen Schillerová: Poplatníci platili snímky také exministryni Maláčové