Pražští radní chtějí od letoška zakázat lidem odpalovat petardy a další amatérskou pyrotechniku. Zatím jen na některých místech. (Ilustrační foto)

Praha chce počínaje letošním rokem zakázat lidem laické odpalování silvestrovských ohňostrojů a rachejtlí, zatím jen na některých místech. Návrh vyhlášky rozšiřuje zákaz používání pyrotechnických výrobků v památkových rezervacích, v blízkosti vodních toků, okolí nemocnic, domovů pro seniory, zvláště chráněných území, přírodních parků či okolí areálu zoologické zahrady. Novelu ještě musí schválit zastupitelstvo. 

Praha o tom informovala na webu.

Dosud platná vyhláška totiž zakazuje používání laické pyrotechniky na území hl. m. Prahy v rámci celého roku až na stanovené výjimky, ale na Silvestra a na Nový rok tento zákaz dosud neplatil.

„Zkušenosti přitom ukazují, že na přelomu roku dochází především v centru města, například na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí, na náplavkách a na dalších místech tradičně hojně navštěvovaných lidmi k živelnému a nekontrolovatelnému odpalování pyrotechnických výrobků, a to i vyššího stupně nebezpečnosti,“ uvedla radní Hana Kordová Marvanová.

„Často se tak děje v těsné blízkosti jiných osob, zvířat, zaparkovaných vozidel, budov a staveb bez ohledu na jejich památkovou ochranu. Pyrotechnické výrobky působí zranění, šok, trauma a smrt zvířatům jak volně žijícím, tak domácím. Výrobky také kontaminují životní prostředí silně toxickými chemickými látkami,“ doplnila.

Podle ní je nesporné, že v tyto dny laické odpalování pyrotechnických výrobků s sebou nese zvýšené riziko.

Cílem vyhlášky je proto snížit riziko újmy na zdraví lidí i zvířat, škody na majetku a městu, které má rovněž zvýšené výdaje spojené s likvidací odpadu z odpálené pyrotechniky.

Konkrétní místa, kde má platit nově zákaz, jsou podrobně vyjmenována v příloze vyhlášky včetně vymezené vzdálenosti.

Druhou novinkou je úplný zákaz používání tzv. lampionů štěstí na celém území hlavního města. Cílem je snížit riziko požáru vznikající tím, že v sobě výrobek za letu uchovává po určitou dobu otevřený oheň, přičemž směr, dopad a vyhoření výrobku po jeho vypuštění do vzduchu je ovlivněn řadou faktorů, na něž člověk nemá vliv.

O tom, že riziko není jen teoretické, svědčí podle předkladatelky návrhu Kordové Marvanové případy požárů v zahraničí i u nás.

Posledním varováním byl podle ní nález vyhořelého lampionu štěstí v pavilonu slonů pražské zoo začátkem tohoto roku, který naštěstí nezpůsobil žádnou škodu. (pel)