Drahotu kompenzující jednorázovou dávku 5 tisíc Kč na dítě dostane v Česku méně rodin, než Fialova vláda původně oznámila. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nyní přiznal, že se při prvotním oznamování rozsahu příjemců spletl. Na příspěvek 5000 Kč dosáhne méně rodin, než se myslelo.

Na jednorázový příspěvek 5000 korun na každé dítě do 18 let věku nakonec dosáhnou jen rodiny s hrubým příjmem do jednoho milionu korun za rok. Limit se nebude počítat z čistého příjmu, jak původně vláda oznámila.

Tato mimořádná jednorázová dávka má rodičům pomoct zvládnout rostoucí inflaci, především zdražování potravin, energií, pohonných hmot, ale i výdajů souvisejících se školou nebo péčí o dítě.

Na uvedený příspěvek nakonec dosáhne méně lidí, než ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka původně tvrdil.

„Pokud se nepletu, tak v té debatě, kterou jsme vedli, jsme se bavili o čistém příjmu té domácnosti,“ prohlásil Jurečka na tiskové konferenci po jednání vlády ve středu večer.

Nejasnostem měla udělat konec oficiální zpráva ministerstva práce a sociálních věcí ze čtvrtečního odpoledne: výslovně potvrdila, že limit se bude počítat jako čistý příjem. Tedy to, co lidé skutečně dostávají po odečtení daní a povinných odvodů.

Podrobněji to pak ministerstvo rozvedlo v letáku, který k chystanému příspěvku připravilo. Obsahuje mimo jiné odpověď na otázku, proč se milionový strop má počítat z čistého příjmu.

„Protože čistý příjem je relevantní – to jsou peníze, které má reálně domácnost k dispozici. Rozhodující je součet příjmů domácnosti. Pokud jde o dva příjmy, jedná se v průměru o 41 tisíc na každého rodiče,“ vysvětlil úřad.

Nyní však ministr Jurečka oznámil, že se spletl.

„Pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do jednoho milionu korun Kč HRUBÉHO. Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám,“ uvedl Jurečka.

„Nechci se vymlouvat, v poznámkách jsem měl i jiné varianty, které se odvíjely od čistého příjmu a přehlédl jsem se. Děkuji za pochopení,“ napsal ministr.

Do limitu se počítá nejen příjem ze zaměstnání či podnikání, ale také různé dávky nebo například výživné.

„Příspěvek není podmíněn třeba tím, že by členové rodiny museli pracovat, nebo nesměli pobírat nějaké dávky,“ upřesnil Jurečka.

Jednorázový příspěvek 5000 korun na děti do 18 let by měl být vyplácen během srpna. Vláda se zatím shodla na základních obrysech, ale konkrétní návrh zákona musí připravit Jurečkovo ministerstvo.

Koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů pak chce zákon prosadit ve sněmovně co nejrychleji. Příspěvek by měly dostat děti, které se narodí do data výplaty příspěvku, tedy zhruba do srpna. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Fialova vláda v rámci „pomoci občanům“ dá 5 tisíc Kč na dítě rodinám s příjmem do milionu