Minimální důstojná mzda v Česku by měla činit téměř 34 tisíc Kč, když v Praze by to mělo být téměř 40 tisíc korun, vypočetli experti z platformy pro minimální důstojnou mzdu (MDM). Podle expertů z MND by taková mzda v Česku v prvním čtvrtletí měla činit 33 909 korun, v Praze pak 39 974 korun.

Podle platformy pro minimální důstojnou mzdu je minimální důstojná mzda odměna za práci za běžnou pracovní dobu, která pracujícím a jejich domácnostem poskytuje dostatek finančních prostředků k životu, který je většinou společnosti vnímaný jako určitý základní standard.

Taková mzda podle MDM musí umožňovat pokrýt náklady na stravu a bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání a volný čas a zaplatit další důležité potřeby včetně úspor pro případ neočekávaných okolností.

Platforma při výpočtu zohlednila náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdraví, vzdělání, mobil, internet i menší rezervu a také růst cen.

Při stávající a předpokládané inflaci pro letošní rok by se podle ní částka měla zvednout na 34 977 Kč v regionech a 41 233 v Praze.

Oficiální minimální mzda v ČR v současné době činí 16 200 Kč, když oproti roku 2021 vzrostla o 1000 Kč.

Průměrná hrubá mzda (tedy, mzda před zdaněním a odvody) činila loni v Česku 37 839 korun, medián byl 34 360 korun.

Víc než dvě desítky odborníků na sociální problematiku, ekonomů, sociologů a politologů pracovaly na konceptu minimálního důstojného výdělku od roku 2016. Při výpočtech experti vycházeli z údajů statistického úřadu, ministerstev i dalších institucí.

Počítali odměnu za práci na plný úvazek pro člověka, který živí ještě další osobu – dítě či dospělého. Poprvé částku zveřejnili pro rok 2019.

Podle zjištění platformy MDM žilo loni pod minimální důstojnou mzdou 41 procent z asi 3,6 milionu úvazků v soukromém sektoru. Týká se to tak zhruba 1,5 milionu lidí. Na částku nedosáhne 48 procent žen a 35 procent mužů.

Ve veřejné sféře vydělává méně, než je minimální důstojná mzda, 17 procent pracovníků.

Podle autorů je nutné dál zvyšovat výdělky v Česku. Doporučují také, aby firmy pro získání veřejných zakázek či dotací musely zaručit důstojné ohodnocení. Rozšířit by se měla nabídka bezplatných či dostupných služeb a zboží. (sfr)

ZDROJ:  Minimální důstojná mzda | MDM (dustojnamzda.cz)