Romové z Česka by měli pomoci s hledáním bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny, vyzvali české Romy a Romky občanští členové rady vlády pro záležitosti romské menšiny spolu se zástupci neziskových organizací a státní správy. Informoval o tom server Romea.

Člen vládní rady pro romskou menšinu Jan Husák uvedl, že roste obava z nedostatečných kapacit bydlení pro romské běžence z Ukrajiny.

Vládní rada si podle Husáka uvědomuje složitost hledání ubytování pro běžence, ale zároveň má obavy z nedostatku kapacit pro Romy z Ukrajiny.

Jedním ze způsobů, jak odvrátit tuto stupňující hrozbu, je podle něho zapojení samotných Romů a Romek do pomoci s hledáním, zprostředkováním či nabídkou bydlení fyzických osob, které mají oprávnění s nemovitostí nakládat.

Husák ocenil spolupráci státní Správy uprchlických zařízení, policie, hasičů a dalších představitelů státu na jednáních se zástupci romských neziskových organizací.

„V rámci těchto společných setkání byly nastaveny společné postupy pro účinnější práci se specifickými skupinami osob, jako jsou Romové, a položeny základní parametry podmínek pro systémovou podporu při řešení problémů spojených s pomocí romským uprchlíkům,“ podotkl člen vládní rady pro romskou menšinu Jan Husák

I ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve vyslovil obavu, že je složité najít ubytování pro romské uprchlíky z Ukrajiny. O potížích s hledáním ubytování pro romské běžence mluvil Rakušan ve čtvrtek na jednání sněmovního bezpečnostního výboru.

Jednu skupinu romských běženců tvoří podle něho lidé s maďarskými pasy, a nemají tedy nárok na žádnou pomoc. Druhá skupina s ukrajinskými doklady chce zase podle něho společné ubytování. (sfr)