Krize způsobená válečnými uprchlíky z Ukrajiny bude stát Česko 54 miliard korun. Vyplynulo to ze strategie představené vládou ČR. O náklady bude Česko moci následně žádat Evropskou komisi. Oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Příliv uprchlíků z Ukrajiny do ČR se podle něho stabilizoval, možná dokonce zastavil.

Strategický dokument, který vicepremiér Rakušan předložil, obsahuje plány pro uzpůsobení systému zdravotnictví či školství pro větší počet uživatelů.

Týká se například i toho, jak téma komunikovat nebo jak zvládat práci s daty.

Dokument budou komentovat dále například kraje či opozice.

Podle eurokomisařky Věry Jourové, která se jednání kabinetu účastnila, bude moci česká vláda po Evropské komisi žádat o náklady zpětně k 24. únoru, tedy k datu vpádu Ruska na Ukrajinu.

Podle Rakušana nyní první krizová fáze migrační vlny z Ukrajiny přechází do další, kdy budou třeba dlouhodobější řešení. Situace se podle něho stabilizovala.

„Máme vyšší počty lidí, kteří vlaky opouštějí Českou republiku, než kteří přijíždějí,“ řekl Rakušan.

Podotkl dále mimo jiné, že Ukrajinci odjíždějí, aniž by bylo jasné kam. Někteří se z České republiky vrací na Ukrajinu. Jiní například jen jedou zkontrolovat svůj majetek.

Podle Rakušana došlo k zpomalení, možná i k zastavení přílivu uprchlíků.

Česko zatím vydalo 285 tisíc víz o dočasné ochraně. Evropská unie jich vydala bezmála 900 tisíc. Poukázal na to, že tuzemský systém funguje efektivně, neboť jen 900 uprchlíků pobývá v humanitárním ubytování. (sfr)