V boji o křeslo na Hradě si drží vedení expremiér Andrej Babiš, který by v březnu 2022 prezidentské klání vyhrál. Dotahuje ho ale generál ve výslužbě Petr Pavel. Ukázal to nejnovější průzkum veřejného mínění, který provedla agentura Median.

Podle jejího modelu by šéf ANO dostal 25 procent hlasů a bývalý náčelník generálního štábu armády 20 procent. O měsíc dříve byl rozdíl mezi nimi větší.

V březnovém prezidentském volebním modelu se nadále na prvním místě drží Andrej Babiš (25 %) a na druhém Petr Pavel (20 %). Dále s větším odstupem následují Pavel Fischer (7,5 %), Danuše Nerudová, Josef Středula a Karel Janeček (každý po 5 %).

Andrej Babiš má vysokou podporu zejména u lidí starších 64 let, tedy mezi těmi, kteří jsou již v důchodovém věku (43 %). Dále má vyšší podporu mezi absolventy středních škol bez maturity (42 %). Silnou podporu má zejména mezi voliči ANO 2011 (77 % voličů ANO).

Podpora Petra Pavla oproti březnovému šetření posílila o 4 procentní body na 20 %. Jeho podpora je v relativně stabilní napříč věkovými kategoriemi. Z pohledu stranických preferencí má nejvyšší podporu mezi voliči koalice Pirátů a STAN (37 % voličů PirSTAN).

Voliči koalice SPOLU nejčastěji preferují Petra Pavla a Pavla Fischera (shodně po 20 % voličů SPOLU), dále pak Miroslavu Němcovou (15 % voličů SPOLU).

Z hlediska volebního potenciálu vede Petr Pavel (33,5 %) těsně následovaný Andrejem Babišem (31,5 %).

Třetí nejvyšší volební potenciál má Pavel Fischer (23,5 %), čtvrtý Marek Hilšer (17,5 %), pátý Miroslava Němcová (14 %).

Andrej Babiš sbírá podporu nejčastěji mezi voliči ANO 2011 (77 %), Petr Pavel mezi voliči koalice Pirátů a STAN (37 %). Voliči koalice SPOLU nejčastěji podporují Petra Pavla, Pavla Fischera (každý po 20 %) a Miroslavu Němcovou (15 %).

Stejně jako při minulém šetření ještě polovina dotazovaných, kteří plánují volební účast, není jednoznačně rozhodnuta, kterého z kandidátů ve volbách podpoří.

Prezidentských voleb by se v březnu 2022 dle svého vyjádření určitě zúčastnilo 68 % respondentů. Dalších 12 % dotázaných volební účast zvažuje.

K prezidentským volbám by nyní nešlo 11,5 % dotázaných. Dalších 8,5 % uvádí již nyní, že by k těmto volbám nešli určitě. (pel)