Generál Petr Pavel v pomyslném souboji v funkci prezidenta ČR dotahuje expremiéra Babiše. Rozdíl mezi nimi nyní podle průzkumu činí 5 procentních bodů. Generál ve výslužbě Petr Pavel by v nejnovějším průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura Median, získal 20 procent hlasů. Šéf ANO by podle tohoto modelu dostal 25 procent hlasů. 

V předchozím průzkumu stejné agentury vedl Andrej Babiš s 26 procenty a Pavel měl podporu 16 procent. Z deseti procentních bodů se tedy rozdíl mezi oběma politiky snížil na poloviu.

Za Babišem a Pavlem je nyní s velkým odstupem senátor Pavel Fischer se 7,5 procenta.

Ekonomka Danuše Nerudová, odborový předák Josef Středula a miliardář Karel Janeček mají po pěti procentech.

Na dalších místech jsou Marek Hilšer (4,5 %), Miroslava Němcová (3,5 %), Václav  Klaus starš (3,5 %), Vladimír Dlouhý (2,5 %) a Michael Kocáb (1 %).

důleržitý ja ale také tzv.volební potenciál kandidátů, který naznačuje, jak by mohli hlavní soupeři skončit i v druhém kole.

Volební potenciál totiž ukazuje, kolik hlasů by dotyčný získal, pokud by se pro něho rozhodli všichni, kteří zvažují jeho volbu.

Tady vede Petr Pavel s 33,5 procenta nad Andrejem Babišem, který má 31,5 procenta.

Třetí nejvyšší volební potenciál má Pavel Fischer, a to 23,5 procenta, čtvrtý senátor Marek Hilšer se 17,5 procenta a pátý senátorka Miroslava Němcová se 14 procenty. (sfr)

Babiš má podporu nejčastěji mezi voliči svého hnutí ANO, a to od 77 procent z nich.

Petra Pavla schvalují voliči koalice Pirátů a STAN, a to z 37 procent.

Voliči koalice SPOLU nejčastěji rozdělují podporu Pavlovi a Fischerovi rovným dílem. Každého by volilo 20 procent z nich. Miroslavu Němcovou z ODS by podpořilo 15 procent.

Babiš má vysokou podporu zejména u lidí starších 64 let, tedy mezi těmi, kteří jsou již v důchodovém věku, a to u 43 procent z nich. (sfr)