Ministryni Instagramu Alenu Schillerovou (ANO) vyšetřuje policie za rozhazování státních peněz za fotky. (Ilustrační foto: A. Schillerová, Facebook)

Ministryni Instagramu Alenu Schillerovou (ANO) vyšetřuje policie za rozhazování státních peněz za fotky. Propagací na sociálních sítích se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Informoval o tom web Neovlivní.cz.

„Na základě informací z otevřených zdrojů jsem případ vyhodnotil sám a předal věc Národní centrále proti organizovanému zločinu,“ řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Audit, který zadal nástupce Schillerové Zbyněk Stanjura (ODS), odhalil zneužití zdrojů ministerstva k prezentaci ministryně.

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek řekl webu Neovlivní.cz, že mohlo jít o podezření na porušení povinností při správě cizího majetku.

Podle auditu ministerstva financí byli zaměstnanci úřadu, kteří tvořili obsah sociálních sítí exministryně Schillerové, nestandardně placeni.

Platy fotografa a kameramana Schillerové včetně odměn vyšly ministerstvo celkově na 1,93 milionu korun, a to od září 2020 do konce loňského listopadu. Tehdy se přitom Česko potýkalo s pandemií a následnou krizí.

Fotky a videa mnohdy osobního rázu používala Schillerová k prezentaci na Instagramu či Facebooku. Upozornily na to na konci ledna Seznam Zprávy. (pelú