V Rakousku už stejně jako v Německu mají 4. vlnu koronaviru. (Ilustrační foto).

V Rakousku už stejně jako v Německu mají 4. vlnu koronaviru. Rakousko zaznamenalo nárůst počtu infikovaných na 1848 za den, což je nejvíce od konce dubna. V Česku ve čtvrtek přibylo 306 nových případů covidu, což je nejvíce od poloviny července.

V Rakousku stoupá počet lidí, kteří s nákazou covidu skončili v nemocnici. Jejich počet dosáhl 545, když před týdnem to bylo 93 případů.

Podle statistických údajů mohou za růst počtu nakažených především mladí a neočkovaní lidé.

U osob mladších 18 let se nakazilo šestnáctkrát více neočkovaných, než očkovaných. V kategorii věku 18 až 59 let se nakazilo šestkrát více neočkovaných a u osob nad 60 let to bylo pětkrát více mezi neočkovanými.

V Česku nejvíc zjištěných případů od poloviny července

V Česku bylo ve čtvrtek zjištěno 306 nově nakažených koronavirem. Je to o 95 případů více než před týdnem. Jedná se o nejvyšší počet od poloviny letošního července.

Ve čtvrtek bylo provedeno téměř sto tisíc testů, což je o 12 700 více než ve středu.

Reprodukční číslo v ČR stouplo na 1,12 ze čtvrtečních 1,05. Číslo vyšší než jedna ukazuje zrychlování šíření epidemie. Číslo R je nyní nejvyšší od dvanáctého srpna. Nad jedničkou je devátým dnem.

Nákaza se nejvíce šíří v Karlovarském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 27 nově odhalených případů infekce.

Následuje Praha s pětadvaceti případy a Jihočeský kraj s devatenácti případy.

Nejnižší incidenční číslo má Královéhradecký kraj. Na sto tisíc obyvatel tam připadá šest nových případů za poslední týden. (sfr)