Blatný představil nový protiepidemický systém (ilustrační fotografie).

Blatný představil nový protiepidemický systém (PES). Podle něj má být řízeno postupné uvolňování opatření v Česku. Stav epidemie bude hodnocen každý den. Podle rizikového skóre na škále nula až sto pak zařadí celou zemi nebo region do jednoho z pěti stupňů přísnosti opatření. Podle stupně bude také omezen počet lidí v prostorech obchodů.

Nejpřísnější režim nového systému kopíruje současná opatření. Stupeň 5 tak stanovuje například zákaz nočního vycházení po 21. hodině. Stupeň 1 naopak neomezuje volný pohyb osob ani nezakazuje prezenční výuku ve školách.

Všechny stupně opatření ale omezují počet osob přítomných v obchodech. Ve 3. až 5. stupni koronavirového semaforu na kupujícího připadá 15 metrů čtverečních plochy. Ve 4. a 5. stupni je navíc podmínka uzavření obchodů v neděli a ve státní svátek.

Prodejci uvedli, že se obávají front, které se kvůli opatřením mohou před prodejnami tvořit. Hospodářská komora navíc uvedla, že parametry protiepidemických opatření nejsou nijak odborně podložené.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy se při omezení počtu osob v obchodech nedostane na zhruba 20 až 30 procent zákazníků. Ti si tak nebudou mít kde nakoupit.

Ministerstvo zdravotnictví bude pro každý region zveřejňovat vlastní index rizika. Ten bude vypočítávat speciální tým na základě specifických parametrů. Lidé tak budou moci sledovat, jestli se situace v jejich kraji zlepšuje. Díky tomu budou moci odhadnout blížící se rozvolnění některých opatření. Návod k výpočtu indexu je možné nalézt na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Blatný také uvedl, že na nižší stupeň se index může přehoupnout nejdříve po sedmi dnech, kdy se skóre nebude proměňovat. Při zhoršení situace se ale opatření budou přijímat již po třech dnech.