Evropská komise zaplatí Řecku na ostrovech nejmodernější tábory pro migranty. Řecko a Evropská komise se dohodly na vybudování nového tábora na Lesbu. Evropská komise také vyčlenila peníze na stavbu menších uprchlických táborů na dalších řeckých ostrovech.

Řecko a Evropská komise společně vybudují nový tábor pro uprchlíky na ostrově Lesbos. Nové zařízení má splňovat veškeré evropské i řecké standardy a na jeho financování se bude podílet EU.

Do nového tábora se má vejít až 5000 migrantů.

V současné době se na řeckém ostrově Lesbos nachází zhruba 7000 uprchlíků a to ve velmi v neutěšených podmínkách.

Nové uprchlické centrum na ostrově Lesbos by pro migranty mělo být jen „dočasným zastavením před integrací nebo návratem do zemí původu“, vysvětlila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Cílem spolupráce je zabránit na Lesbu opakování situace, jaká nastala v někdejším uprchlickém táboře Moria, který uprchlíci zapálili. V tomto táboře žilo až do září letošního roku v neutěšených podmínkách zhruba 12 tisíc běženců, tedy mnohonásobně více, než umožňovala oficiální kapacita tábora.

Po ničivém požáru, který založili sami migranti, převezla řecká policie část uprchlíků do jiných zařízení.

Na Lesbu stále zůstává 7000 migrantů, kteří zde žijí v nevyhovujících podmínkách.

Evropská komise vyčlenila 121 milionů eur (zhruba 3,2 miliardy korun) na výstavbu tří menších zařízení pro uprchlíky na řeckých ostrovech Samos, Kos a Leros.

Všechny čtyři tábory, tedy včetně toho většího na ostrově Lesbos, mají být zprovozněny do září roku 2021. (sfr)