Počet nakažených koronavirem v Česku opět roste. Ve čtvrtek přibylo 4624 nakažených, což je zhruba o 600 nakažených covidem-19 více než předchozí čtvrtek. Na světě už od začátku pandemie covidu-19 zemřelo více než 1,5 milionu lidí nakažených koronavirem.

Na přelomu října a listopadu dosahovaly počty nakažených rekordních čísel kolem 15 tisíc případů denně. Od té doby začal počet nakažených klesat. Zpomalovaly i nárůsty počtu úmrtí lidí s covidem-19. Na přelomu října a listopadu přibývaly denně i více než dvě stovky zemřelých.

Minulý týden se nárůsty počtu zemřelých držely těsně nad stovkou. Za čtvrtek zatím ministerstvo zdravotnictví oznámilo 46 úmrtí.

Index rizika protiepidemického systému PES se oproti předchozím dnům nezměnil a zůstává na 57 bodech ze sta.

Od 1. března potvrdily testy v Česku covid-19 celkem u zhruba 538 tisíc osob. Na koronavirus zemřelo celkem 8641 nakažených.

Aktuálně se s covidem v Česku léčí asi 61 tisíc osob. Počet hospitalizovaných ve středu klesl na 4544, z čehož 586 lidí bylo ve vážném stavu.

Ve světě zemřelo 1,5 milionu lidí

Na celém světě zemřelo od začátku současné pandemie covidu-19 přes 1,5 milionu lidí nakažených koronavirem. Vyplynulo to ze statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

O posledních 100 tisíc zemřelých se zvýšil za devět dní, což je zatím nejrychlejší růst za celou dobu pandemie.

Nejvíce obětí od počátku pandemie zaznamenaly Spojené státy, kde zemřelo s covidem-19 přes 274 tisíc osob.

Následují Brazílie (více než 174 tisíc mrtvých) a Indie (více než 138 tisíc). (sfr)