Řecko neví, kde žijí tisíce uprchlíků. Nelze tak prý určit, kolik přistěhovalců každý měsíc z Řecka ilegálně odejde do jiných evropských zemí. (Ilustrační foto)

Tisíce migrantů se skrývají v zemi, přiznalo Řecko. Tamní vláda neví, kam zmizely tisíce uprchlíků čekajících na azyl, ale i těch, kterým už byl azyl zamítnut. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarakise tak nelze určit, kolik přistěhovalců každý měsíc z Řecka ilegálně odejde do jiných evropských zemí. 

„Nedostatek adekvátních vyhošťovacích center způsobil, že policie de facto předává nařízení k dobrovolnému opuštění země, jejich plnění lze jen těžko kontrolovat,“ řekl Mitarakis

Řecké úřady aktuálně řeší zhruba 84 tisíc žádostí o azyl. Zamítnuto bylo celkem 32 570 žádostí.

„Proto nemůžeme říci, kolik migrantů zůstává v naší zemi s odmítnutou žádostí o azyl,“ dodal Mitarakis.

Prohlásil navíc, že Turecko porušuje migrační dohodu, kterou uzavřela v roce 2016 s Evropskou unií. Brusel přitom Turecku poskytl finanční pomoc ve výši 3 miliard euro.

Současná řecká vláda Kyriakose Mitsotakise zpřísnila migrační politiku. Kromě toho začala se stavbou nových uprchlických středisek na řeckých ostrovech v Egejském moři. Tato centra, ve kterých mají běženci čekat na vyřízení žádostí o azyl, mají nahradit přeplněné tábory. (pel)