Počet odhalených tranzitních migrantů v Česku se zvyšuje. (Ilustrační foto: NCOZ)

Počet odhalených tranzitních migrantů v Česku se zvyšuje. Policisté v Ústí nad Labem odhalili 8 uprchlíků z Afghánistánu, kteří se ukrývali v kamionu řidiče jedoucího ze Srbska. Na začátku listopadu policisté v Česku zadrželi celkem 96 nelegálních přistěhovalců. Nejčastěji mířili do Německa. 

Informoval o tom server Novinky.cz a web Policie ČR.

Poslední případ se udál během minulého víkendu. Šofér, který měl poslední zastávku na srbsko-maďarské hranici, údajně neměl vůbec tušení o tom, že se v kamionu ukrývají běženci.

Zjistil to až v průmyslové zóně v Předlicích v Ústí nad Labem a ihned poté kontaktoval městskou policii.

Odhalení migranti uvedli, že do automobilu je na neznámém místě naložil převaděč.

Počet odhalených tranzitujících migrantů v Česku se přitom stále zvyšuje.

Největší počet cizinců při tranzitní nelegální migraci odhalili v prvním listopadovém týdnu policisté Jihomoravského kraje, když zadrželi celkem 58 osob.

Následují kraj Vysočina (24 osob), kraj Středočeský a Moravskoslezský (po 4 osobách), kraj Plzeňský (3 osoby), Praha (2 osoby) a 1 osoba byla zajištěna na ICP Praha-Ruzyně.

Z pohledu státní příslušnosti bylo nejvíce Syřanů, a to 49. Následují Turkové (17), Afghánci (16), Iráčané (6), Maročané (4), Libyjci (2) a Alžířané (2).

Z hlediska směru převládal vstup ze Slovenska, následuje Rakousko, Itálie a Řecko. Celkem 9 osob dorazilo nezjištěnou trasou.

Nejčastěji mířili migranti do Německa – celkem 84 z 96 zadržených. Následovalo Dánsko (3), Španělsko (2) a Francie (1). U 6 osob se cílová země nepodařila zjistit.

K přepravě osob byly využity zejména kamiony a nákladní automobily. Méně uprchlíků pak cestovalo vlakem a 1 osoba přicestovala letecky.

Pozornosti policie neuniknou ani řidiči dopravních prostředků, které byly použity k tranzitní nelegální migraci. V souvislosti s převaděčstvím bylo v letošním roce šetřeno zatím celkem 13 osob. (pel)