Počet nově nakažených koronavirem za týden klesl o dvě pětiny.

Nových případů koronaviru v České republice ve čtvrtek opět ubylo. Ve srovnání s minulým týdnem tak počet nově nakažených klesl o dvě pětiny. Klesl také počet obsazených nemocničních lůžek. Nejlepší situace je nyní v Praze a okolí. Nošení roušek není podle rozhodnutí soudu dostatečně odůvodněno.

Ve čtvrtek přibylo 7874 nově nakažených koronavirem. Předchozí čtvrtek jich bylo přes 13 tisíc. Souběžně s nižšími počty nakažených klesl i počet provedených testů.

Tempo růstu nově nakažených zpomalilo. Reprodukční číslo tento týden kleslo na 0,8. Podle Ladislava Duška, šéfa zdravotnických statistiků, jsou za poklesem nově nakažených opatření, která vláda proti šíření epidemie přijala.

Snížil se i počet hospitalizovaných. V nemocnicích je 7564 pacientů. Z toho je 1120 v těžkém stavu.

Nejlepší situace je nyní v Praze a jejím okolí. V hlavním městě se za poslední týden nakazilo 214 lidí na sto tisíc obyvatel. Jedná se o nejlepší bilanci ze čtyř největších měst ČR.

Nejhorší situace je na Havlíčkobrodsku. Tam přibylo za poslední týden 813 případů na sto tisíc obyvatel. Následuje Pelhřimovsko s 773 nakaženými na sto tisíc obyvatel a okres Strakonice, kde bylo za týden zaznamenáno přes 700 na sto tisíc obyvatel.

Počet úmrtí se zvedl na 5755. Informace vyplývají z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Městský soud v Praze zrušil opatření o povinnosti nošení roušek uvnitř budov a venku v obcích. Opatření podle soudu chybí patřičné odůvodnění. Ministerstvu zdravotnictví soud poskytl do 21. listopadu čas na nápravu.