Evropská unie pro členské státy zajistila 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 společností Pfizer a BioNTech. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie zajistila až 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 vyvíjené společnostmi BioNTech a Pfizer. Vakcína se bude vyrábět v Belgii a Německu. První dodávky by měly být připraveny na konci roku v případě, že očkovací látku schválí Evropská léková agentura. Česko má podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) zájem o 2 miliony dávek. 

„Dnes dokončená smlouva o dodání s Evropskou komisí představuje nejrozsáhlejší předběžnou objednávku dávek vakcíny, kterou do této chvíle Pfizer a BioNTech obdržely, a významný krok k našemu společnému cíli zpřístupnit vakcínu proti covid-19 ohroženému obyvatelstvu,” uvedl výkonný šéf Pfizeru Albert Bourla.

Třetí fáze klinických testů se účastnilo 43 500 lidí. Předběžné výsledky podle ředitele Pfizeru ukázaly, že očkovací látka byla účinná v 90 procentech případů.

Dobrovolníci přirovnali vedlejší účinky k těm, jaké mívají lidé po očkování proti chřipce.

Podle dřívějších informací Komise kromě Pfizer a BioNTech jedná ještě se společnostmi AstraZeneca, Sanofi, Johnson & Johnson, CureVac a Moderna.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) uvedl, že se Česko připojilo k zatím nezávazné dohodě Evropské komise o dodávkách vakcíny. Vláda už dříve schválila odběr 3 milionů dávek od firmy AstraZeneca.

Jako první by se měli očkovat senioři a zdravotníci. Blatný ujistil, že očkování sice nebude povinné, ale vláda se chystá rozjet motivační kampaň. Cílem je proočkovanost populace 50 až 60 procent.

Ministerstvo odhadlo, že by bylo v 1. vlně v Česku bylo očkováno asi 3,5 milionu lidí. Zdravotníků je zhruba 200 tisíc, starších 65 let 2 miliony a dalších 1,3 milionu lidí jsou sice mladší, ale v riziku kvůli chronickým nemocem.

Náklady se mohou pohybovat od 500 milionů po 5 miliard korun.

Vyvinout vakcínu proti nemoci covid-19 se pokoušejí mezinárodní týmy po celém světě. Ve finální fázi testování je aktuálně 10 vakcín.

Jako první schválilo na světě vakcínu 11. srpna Rusko. Jako dobrovolníci pro testování posloužili ruští vojáci.

Západ však označil rychlé schválení vakcíny Sputnik V k očkování obyvatel bez obsáhlých dat ze třetí fáze testování za riskantní. Nyní se ukázalo, že ruská vakcína proti nemoci covid-19 dosahuje 92procentní účinnosti.

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško zároveň oznámil zahájení hromadné výroby této vakcíny. Zájem o její výrobu ve svých farmaceutických podnicích projevilo Turecko. (pel)