Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 6. listopadu 2020.

Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 6.listopadu 2020. 


Preference ANO mírně klesly, roste podpora Starostů

Z aktuálního volebního modelu Medianu vyplývá, že podpora Starostů ve volbách do Poslanecké sněmovny roste. V minulosti se hnutí STAN pohybovalo kolem pětiprocentní hranice. Nyní se procenta zvedla na 7,5. Oproti tomu postavení vládního ANO bylo v říjnu ve srovnání s konci prázdnin o 1 % nižší.

Ministr zdravotnictví představil nový „semafor“

V souvislosti s epidemiologickou situací představil Blatný nový ukazatel rizika šíření nákazy koronaviru. Podle něho se budou přijímat nebo rozvolňovat protiepidemická opatření. Jednotlivé stupně rizika budou využívat barevné škály a opatření budou rozdělena do pěti kategorií. Ukazatel by se měl používat od příštího týdne.

Pro cesty do Bavorska bude povinná karanténa

Bavorsko ruší výjimku pro české občany. Místo negativního testu na koronavirus bude povinná desetidenní karanténa. Tu bude možné ukončit po pěti dnech v případě negativního testu na covid-19. Opatření nebude platit pro mezinárodní dopravu, tranzit, malý příhraniční styk, návštěvy rodiny nebo střídavou péči o dítě. U pendlerů stále platí pravidelné testování.

Česká měna zpevnila

Česká měna se dostala k euru a dolaru na nejsilnější úroveň za poslední dva měsíce. K euru si připsala sedm haléřů na 26,59 Kč/EUR. K dolaru připsala 16 haléřů na 22,39 Kč/USD. Údaje vyplývají ze serveru Patria.cz. K polepšení koruně pomohly čísla z tuzemské ekonomiky.

Evropská komise vyzývá ČR k proplacení voucherů klientům CK

Kvůli epidemii koronaviru bylo zrušeno velké množství zájezdů. Cestovní kanceláře svým klientům místo vrácení peněz vystavily vouchery. Evropská komise nyní znovu apelovala na vládu České republiky, aby vrácení peněz okamžitě zajistila. Česká republika ale trvá na tom, že unijní pravidla pro ochranu spotřebitele neporušila.

Nakažených v Itálii rychle přibývá

Jedna z nejvíce zasažených zemí světa v první vlně koronavirové epidemie nyní čelí novým denním maximům. Za den tam přibylo skoro 38 tisíc nově nakažených lidí. Téměř 10 tisíc z nich se nakazilo v Lombardii. Ta je považována za nejpostiženější region Itálie.

Volby v USA: Komise čelí anonymním hrozbám

Pracovníci volebních komisí v některých okrscích amerických prezidentských voleb čelí strachu. Ve Filadelfii policie vyšetřuje možný pokus o útok na halu, kde jsou sčítány hlasy. Strach pracovníkům nahánějí anonymní telefonní výhružky i davy demonstrantů. Vedoucí volebních komisí dokonce nechali posílit bezpečnostní opatření.