Rozvolňování opatření bude strukturováno podle nového "skórovacího" systému, který bude uvádět takzvané rizikové skóre od nuly do stovky. 

Uvolňování restriktivních opatření proti koronaviru v Česku může začít za 3 týdny. Naznačil to ministr zdravotnictví Jan Blatný. Rozvolňování opatření bude strukturováno podle nového „skórovacího“ systému, který bude uvádět takzvané rizikové skóre od nuly do stovky. 

Ministr zdravotnictví představil prozatímní pracovní verzi připravovaného skórovacího systému. Cílem tohoto nového systému je umožnit občanům podle denně zveřejňovaného čísla předpovídat zavádění či odvolávání protikoronavirových opatření.

Nový systém zhodnocující stav epidemie v Česku bude uvádět rizikové skóre na stupnici 0 do 100. Číslo se bude stanovovat celoplošně, ale i na úrovni krajů.

Bude doplněno barevnou škálou od zelené přes žlutou a červenou. Hodnotit se bude podle průměru za sedm dní, aby se opatření neměnila moc často.

Rizikové skóre šíření epidemie bude podle Blatného vyjadřovat každý den aktualizované číslo od 0 do 100, na které bude navázáno pět úrovní opatření.

„Cílem je maximální čitelnost a uchopitelnost skóre každým občanem. Bude to hodnoceno primárně barevnou škálou a bude to poskytovat informace jak celoplošně, tak pro jednotlivé kraje,” konstatoval ministr.

Fakticky jde o obdobu tzv. covidového semaforu, jehož zamýšleným cílem bylo umožnit lidem na základě barev odhadovat vývoj situace a zavádění opatření. Systém však zejména kvůli rychlým změnám vládních rozhodnutí efektivně nesloužil veřejnosti.

Pozitivně testovaní stagnují

Podíl pozitivních testů ze všech testovaných na COVID-19 v Česku neklesá, ale stabilizoval se na třetině pozitivních. Informoval o to ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, je podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška přibližně 1,01.

„Nepočítejme, že další dva nebo tři týdny se něco zásadně změní. Počítejme s tím, že budeme připraveni na, že to zhruba po třech týdnech budeme připraveni strukturovaně měnit, když se budeme chovat zodpovědně,” prohlásil ministr Blatný v reakci na nová data prezentovaná Duškem.

Ten zdůraznil, že pokud by se podařilo o čtvrtinu snížit základní reprodukci nově diagnostikovaných případů, mohlo by v prosinci být cca 52 tisíc nových případů a celkem 542 tisíc nakažených.

Toto „rychlé brzdění epidemie” je však podle něho podmíněno omezením kontaktů a dodržováním veškerých opatření.

Současný vývoj koronavirových dat podle Duška odpovídá „pomalému brzdění”. To by znamenalo, že v listopadu může v ČR přibýt 353 tisíc a v prosinci ještě 288 tisíc nových případů nákazy. Celkem by pak v Česku bylo na konci roku celkem přes 1 milion případů nákazy koronavirem. (sfr)