Přehled nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (2. – 6. listopadu 2020).

Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (31. října – 6. listopadu 2020).


Zisk společnosti Lenovo roste i v době koronakrize

Čínská společnost vyrábějící osobní počítače Lenovo zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk o 53 % na 7,2 miliardy korun. Firma uvedla, že těží z rozmachu práce z domova, která je důsledkem pandemie nemoci covid-19.

Marks & Spencer se poprvé propadl do ztráty

Britský módní řetězec se poprvé od vstupu na akciovou burzu v roce 1926 propadl do ztráty. Za první finanční pololetí vykázal hrubou ztrátu přibližně 2,6 miliardy korun. Pandemie covid-19 totiž řetězec připravila o značnou část tržeb z prodeje oděvů.

Britský Burger King zve lidi do konkurenčních fastfoodů

Britská vláda zavřela kvůli pandemii koronaviru na 14 dní restaurace. Tamní Burger King se tak rozhodl podpořit své rivaly. Do McDonald’s, KFC nebo Pizza Hut zve své zákazníky. Podle svých slov nečekali, že takovou věc někdy udělají. Krize si ale takové činy prý vyžaduje.

Průmyslové nemovitosti zažívají rozmach

Poptávka firem po skladech a logistických centrech se v souvislosti s koronakrizí zvyšuje. Rozmach zaznamenaly průmyslové nemovitosti již v posledních pěti letech, pandemie zájem ještě podpořila. E-shopy totiž hledají čím dál více prostorů pro skladování zboží.

Lufthansa zaznamenala čistou ztrátu 2 miliardy eur

Německá letecká společnost Lufthansa zaznamenala ve třetím čtvrtletí čistou ztrátu 2 miliardy eur, přibližně 53,7 miliardy korun. Kvůli nízké poptávce spadly tržby na 2,7 miliardy z 10,1 miliardy eur. Ke ztrátě přispěly i odpisy odstavených letadel.

Japonský výrobce Nintendo ztrojnásobil zisk

Japonský výrobce herních konzolí a videoher Nintendo meziročně ztrojnásobil provozní zisk. Ten v prvním finančním pololetí dosáhl 291, 4 miliardy jenů, tedy 64 miliard korun. Nintendo odhaduje, že v celém finančním roce prodá 24 milionů herních konzolí Switch.

Polský dopravce LOT zavádí letecké spojení mezi Prahou a Ostravou

Polská letecká společnost zavádí dočasnou linku z Prahy do Ostravy a zpět. Létat by měla pětkrát týdně. Ceny letenek začínají na 770 korunách. V případě úspěšného využívání cestujícími může být linka zachována dlouhodobě.

Tesla zahájila prodej vlastního alkoholického nápoje

Automobilka Tesla přišla s novým produktem. Místo elektromobilu představila alkoholický nápoj „Tesla Tequila“. Na webových stránkách se láhev ve tvaru blesku s Tesla Tequilou prodávala za 250 dolarů.

Akcie konopných firem v USA vzrostly

Akcie konopných firem výrazně posílily. Důvodem je vedení demokratického kandidáta Joe Bidena v amerických prezidentských volbách. Demokraté totiž plánují dekriminalizovat užití marihuany na federální úrovni.

Operátor O2 zvýšil zisk na 4, 33 miliardy korun

Operátor O2 zvýšil za tři čtvrtletí čistý zisk o 7,7 % na 4, 33 miliardy korun. Za zvýšením zisku stojí příjmy z O2 TV a mobilních dat. Především díky mobilním datům vzrostl počet mobilních zákazníků o 6 % na téměř 6 milionů.