(Ilustrační foto)

Do Evropy utíkají s migranty i turečtí policisté a Kurdové. Řecká pobřežní stráž zadržela u ostrova Zakynthos loď se 65 běženci plujícími z Turecka. Na palubě se nacházelo i 20 tureckých policistů a 10 Kurdů, údajně členů ze separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), nebo novinář, který měl být v Turecku 3 roky vězněn. 

Desítky lidí, kteří se označili za turecké a kurdské disidenty, byli mezi 65 uprchlíky na rybářské lodi Nemo. Tu zadržela řecká pobřežní stráž.

Na palubě bylo mezi migranty i 20 tureckých policistů. Podle řeckých médií uvedli, že jsou příznivci duchovního Fethullaha Gülena. Ten uprchl do exilu do Spojených států.

Turecká vláda ho považuje za viníka zosnování pokusu o převrat z roku 2016 a jeho příznivce dlouhodobě pronásleduje. Gülen tvrdí, že s pokusem o puč nemá nic společného.

Mezi migranty bylo i 10 členů separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), kurdský poslanec a kurdský novinář, který byl podle svých slov v Turecku 3 roky vězněn.

Zbytek tvořili – hlavně kurdští – migranti z Iráku a Afghánistánu. Podle zprávy všichni uvedli, že nakonec chtějí pokračovat v cestě do dalších zemí Evropské unie. (pel)