ČR je vzhledem ke své poloze i nadále tranzitní zemí pro nelegální migranty. (Foto: NCOZ, Nelegální migranti zadržení v rámci akce “BEAR” v Polsku)

Česká republika zůstává i nadále díky své strategické poloze tranzitní zemí pro migranty. Upozornila na to výroční zpráva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). V roce 2019 obvinila NCOZ skupinu převáděčů z Turecka a proběhlo několik akcí v rámci mezinárodní spolupráce s policejními složkami Slovenska, Polska a Ukrajiny, které byly zaměřeny proti převaděčům a obchodníkům s lidmi.

„Na nelegální migraci navazuje pracovní vykořisťování cizích státních příslušníků – často ekonomických migrantů – prostřednictvím kriminálními strukturami ovládaných pracovních agentur, které se navíc dopouštějí i daňové trestné činnosti,“ je uvedeno ve zprávě.

V roce 2019 byly odhaleny i případy, kdy se občané cizích států stávali obětí pracovního vykořisťování v ČR.

Loni se také opakovaly případy „moderního otrokářství“. Podle NCOZ v různých variantách docházelo k tomu, že v ČR byly vytipovány oběti ze sociálně nepříznivého prostředí, byla jim nabídnuta práce v zahraničí.

Poté, co tam odcestovaly, byly zbaveny dokladů a nuceny vykonávat fyzické práce, případně ženy byly nuceny k prostituci.

V několika případech mělo dojít k formálním sňatkům s osobami pocházejícími z území mimo EU, oběti byly též využívány i jako tzv. bílí koně v rámci podvodů v oblasti sociálního zabezpečení nebo byly dosazovány jako fiktivní statutární zástupci obchodních společností.

S migrací souvisí i rozvoj padělání a pozměňování veřejných listin, zejména pak osobních dokladů.

Policisté NCOZ SKPV rozkryli mezinárodní skupinu, která měla zajišťovat padělky osobních dokladů a veřejných listin vedených na existující i neexistující osoby cizí státní příslušnosti. Doklady byly využívány k zakládání společností a účtů v ČR. (pel)