Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 30. října 2020. 


Nouzový stav byl prodloužen jen do 20. listopadu

Nouzový stav bude moci trvat v Česku kvůli epidemii nového koronaviru zatím jen do 20. listopadu. Souhlas vládě s jeho prodloužením o 17 dnů dnes dala Sněmovna. Kabinet ANO a ČSSD žádal o možnost prodloužit stav nouze o 30 dnů do 3. prosince.

 První pacienti ze Zlínska byli převezeni do jiných krajů

Z nemocnic Zlínského kraje bylo již 12 pacientů s covidem převezeno do jiných nemocnic mimo region, o převozu dalších se jedná. Na hraně kapacitních možností jsou ve Zlínském kraji zejména menší nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži, pro které je velký nápor pacientů ve vážném stavu nezvyklý. Pacienti byli transportování do nemocnic do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, čtyři pacienty z Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně do Fakultní nemocnice Olomouc a jednoho pacienta ze Vsetínské nemocnice do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

V řece Bečvě byl prokázán nadlimitní výskyt niklu

Výsledky rozborů vzorků vody z řeky Bečvy, které ve Valašském Meziříčí-Juřince v úterý odebrali inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), prokázaly zvýšené množství niklu. Analýza vzorků nepotvrdila ve vodě zvýšený obsah kyanidů. Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Na Pardubicku zemřeli při autonehodě 4 lidé

Čtyři lidé zemřeli při autonehodě, která se stala dnes odpoledne u Horních Ředic na Pardubicku. Na silnici I/35 se srazily kamion a dodávka. 4 lidé zemřeli, další dva byli s těžkými zraněními převezeni do nemocnice. Letos je to zřejmě nehoda s nejvyšším počtem obětí.

Do Česka míří sto plicních ventilátorů z Německa

Německo darovalo Česku sto plicních ventilátorů pro boj s epidemií covidu-19. Na twitteru to oznámili ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. Česko, které patří mezi nejvíc postižené země Evropy z pohledu denního přírůstku počtu nakažených na 100.000 obyvatel, už dříve získalo pomoc proti covidu-19 od dalších zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Protifrancouzské protesty v muslimských zemích stále trvají

Desítky tisíc muslimů dnes demonstrovaly v Pákistánu, Bangladéši a na palestinských územích proti karikaturám proroka Mohameda a francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Reakci vyvolal Macronův projev, v němž prezident obhajoval právo na zveřejnění karikatur po smrti francouzského učitele dějepisu Samuela Patyho. Toho před necelými dvěma týdny zavraždil na pařížském předměstí čečenský muslimský extremista kvůli tomu, že dějepisář na hodině při výkladu o svobodě vyjadřování žákům ukázal právě karikaturní vyobrazení muslimského proroka.

Silné zemětřesení zasáhlo část Řecka a Turecko

Část Řecka a Turecka dnes zasáhlo zemětřesení s ohniskem v Egejském moři. Podle tureckého ministra zdravotnictví zemřelo nejméně 12 lidí a dalších 400 bylo zraněno. Podle Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC) otřes dosáhl síly 6,9 stupně, turecké úřady uvádějí sílu 6,6 stupně. Ministři zahraničí Turecko a Řecka se se v telefonickém rozhovoru dohodli, že v případě nutnosti si země poskytnou vzájemnou pomoc.