Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Putina. (Ilustrační foto).

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Obvinil jej z válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Zatykač vydal i na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovovou. Rusko jurisdikci haagského soudu neuznává.

Soud zahájil stíhání uvedených osob kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Soudci usoudili, že existují „opodstatněné důvody domnívat se, že každý podezřelý nese odpovědnost za válečný zločin nezákonné deportace populace a nezákonného přesunu obyvatelstva z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace“.

Podle soudu tím způsobili újmu ukrajinským dětem.

Moskva k Rusku minulý rok připojila čtyři okupované ukrajinské oblasti, Západ ani Kyjev anexi neuznává.

„Zločiny byly údajně na ukrajinském okupovaném území páchány nejpozději od 24. února 2022. Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za ně osobně nese odpovědnost,“ uváví prohlášení soudu.

Možnosti ruského prezidenta cestovat se nyní staly limitovanými, protože nyní mu hrozí zadržení. Je proto velmi nepravděpodobné, že by šéf Kremlu jel do země, která momentálně podporuje Ukrajinu.

Stále však může jet do Číny, která není signatářem Římského statutu, na základě kterého ICC vznikl.

Rusko netají, že ukrajinské děti do Ruska převádí. Tvrdí ale, že se nedopouští žádných zločinů, ale činí tak v zájmu opuštěných dětí.

Podle Ukrajinců ale Rusové násilně odtrhávají děti, aby je z nich vychovali Rusy. Některé unesené děti popisují, že v převýchovných táborech je nutí přejímat ruskou národnost a zbavit se té ukrajinské. Podle Kyjeva Rusko cíleně snaží o genocidu Ukrajinců.

Hlavní prokurátor ICC Karim Khan, který od února 2022 už čtyřikrát navštívil Ukrajinu, řekl, že z ukrajinského území byly do ruských sirotčinců a dětských domovů odvezeny stovky dětí.

„Domníváme se, že mnoho z nich bylo poté předáno k adopci v Rusku,“ prohlásil Khan.

Kreml od začátku invaze odmítá, že by se na Ukrajině válečných zločinů dopouštěl. Mezinárodní i ukrajinští vyšetřovatelé i neziskové organizace a média však už od prvních dnů konfliktu shromažďují přesvědčivé důkazy o konání ruské armády.

Kancelář ukrajinského generálního prokurátora uvádí, že má zprávy o více než 74 tisících případů ruských zločinů spáchaných na Ukrajině.



Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na oznámení z Haagu reagovala prohlášením, že „Rusko není součástí Římského statutu a tudíž vůči tomuto soudu nemá žádné závazky.“

„Rozhodnutí vydat zatykač na prezidenta Putina nemá vůbec žádný význam,“ konstatovala Zacharovová.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova rozhodnutí ICC nemá právní základ a je „nehorázné a nepřijatelné“.

Postup soudu uvítali ukrajinští představitelé.

„Jsem vděčný za zásadovost a ochotu postavit před soud ty, kteří jsou vinni,“ reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten na sociální síti o odvážení ukrajinských dětí napsal, že „bez rozkazu nejvyššího vůdce teroristického státu by takovou zločinnou operaci nebylo možné provést“.

„Oddělování dětí od rodin, odebírání jakékoli možnosti kontaktovat své příbuzné, ukrývání dětí na ruském území – to vše je evidentně ruská státní politika, státní rozhodnutí, státní zlo… jsem vděčný týmu Karima Khana za zásadovost a ochotu postavit před soud ty, kteří jsou vinni,“ napsal ukrajinský prezident.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak dodal, že zatykač na Putina „je jen začátek“. (sfr)