Median: Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenty. ODS má 13 %.

Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny by se podle dubnové modelu agentury Median stalo hnutí ANO se ziskem 32,5 procenta. ODS by získala 13 procent. Okamurova SPD a Piráti by měli shodně po deseti procentech.

Za nimi se umístilo hnutí STAN, které by získalo 8 %.

Další strany by nedosáhly pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny.

Strana SOCDEM měla v průzkumu 4,5 procenta. TOP 09, KSČM i KDU-ČSL by shodně získaly 3,5 procenta.

Tříprocentní podporu modelu ukázal u strany PRO 2022, Přísaha a Zelení by měli shodně 2,5 procenta.

Trikolóra by získala 1,5 procenta.


Volby do Poslanecké sněmovny – volební model, duben 2024 (agentura MEDIAN)

Zdroj: Median


ANO by ve Sněmovně obsadilo podle hypotetického přepočtu 89 křesel, ODS by získala 35 mandátů, Piráti a SPD shodně 27 a hnutí STAN 22.

Voleb by se v dubnu určitě zúčastnilo 54,5 procenta lidí, dalších 10 procent dotázaných účast zvažuje. Z dotazovaných respondentů si je 46 procent jisto svou účastí i volenou stranou, 38,5 procenta je rozhodnuto jít k volbám, ale není rozhodnuto, koho volit.

„Jedinou vládní stranou, která ve srovnání s březnem posílila, je hnutí STAN. Oslabení vládních stran lze vysvětlit mimo jiné tím, že nezanedbatelná část jejich dřívějších voličů nyní není rozhodnuta, koho volit. ANO a SPD naopak konsolidují své podporovatelské základny,“ konstatovala agentura.

Zdůraznila dále, že březnový nárůst podpory menších stran se nepotvrdil, přesto ve srovnání s předešlými průzkumy posílily.

Strany současné vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) by v součtu měly podporu 38 procent potenciálních voličů. Při samostatné kandidatuře by ve Sněmovně obsadily 84 křesel.

Pokud by hnutí ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří ho plánují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 40,5 procenta hlasů. Volební potenciál ODS dosahuje 22 procent, Pirátů 20,5 procenta a STAN 18 procent.

SPD by byla schopna oslovit 14 procent lidí, SOCDEM 12,5 procenta, TOP 09 11,5 procenta a KSČM 10 procent. U ostatních subjektů je potenciál pod úrovní 10 procent.

Průzkum proběhl od 5. do 25. dubna a zapojilo se do něj 1003 respondentů. (sfr)