Vláda schválila jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na dítě. (Ilustrační foto)

Symbolicky na Mezinárodní den dětí schválila vláda premiéra Petra Fialy (ODS) drahotu kompenzující jednorázovou dávku 5 tisíc korun na dítě rodinám s ročním příjmem do 1 milionu korun hrubého. Pokud návrh projde parlamentem, příspěvek by se mohl začít vyplácet v polovině prázdnin. 

Do limitu 1 milionu korun se počítá nejen příjem ze zaměstnání či podnikání, ale také různé dávky nebo například výživné.

Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat elektronicky přes aplikaci nebo osobně na CzechPointech.

Tato mimořádná jednorázová dávka má rodičům pomoct zvládnout rostoucí inflaci, především zdražování potravin, energií, pohonných hmot, ale i výdajů souvisejících se školou nebo péčí o dítě.

Jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na děti do 18 let by měl být vyplácen během srpna. Vláda se zatím shodla na základních obrysech, ale konkrétní návrh zákona musí připravit Jurečkovo ministerstvo.

Koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů pak chce zákon prosadit ve sněmovně co nejrychleji. Příspěvek by měly dostat děti, které se narodí do data výplaty příspěvku. (pel)