Portugalské děti žalují Česko za ničeni klimatu na Zemi. Evropský soud připustil klimatickou žalobu 6 dětí a mladých Portugalců na 33 zemí, mezi kterými je i Česko. Nejmladší člence skupiny je 8 let. 

„Cílem žaloby je získat právně závazné rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který bude po vládách v Evropě vyžadovat, aby podnikly potřebné naléhavé kroky a zastavily klimatickou krizi,“ je uvedeno na webu.

Žalobci jsou čtyři děti a dva mladí dospělí ve věku od 8 do 21 let, kteří tvrdí, že nečinnost v otázkách klimatu ohrožuje jejich budoucnost a jejich fyzickou a duševní pohodu.

Požadují, aby evropské vlády intenzivněji usilovaly o omezení emisí.

Mezi žadateli je 12letý André Oliveira, který žije se svou rodinou v portugalském hlavním městě Lisabonu.

„Máme pouze jednu planetu a moc se mi to líbí. Nemáme jiné místo, kam bychom mohli jít. Změna klimatu je záležitost, která mi přináší mnoho úzkosti a strachu, protože nevím, jestli moje generace bude mít stejný život jako tato generace,“ řekl.

Žalobu podali Portugalci s pomocí nevládní organizace Global Legal Action Network (GLAN) na 33 zemí: 27 členů Evropské unie včetně Česka, dále jsou to Norsko, Švýcarsko, Británie, Rusko, Ukrajina a Turecko.

Žalované země musí na stížnost odpovědět do 23. února 2021.

Případ přitom přichází ve stejném roce, kdy Portugalsko zaznamenalo nejteplejší červenec za devět desetiletí. Očekává se, že země bude stále více zasažena extrémním počasím. (pel)