Inflace v Česku 2024 dosáhla 2,3 procenta. (Ilustrační foto)

Inflace v ČR v lednu 2024 dosáhla 2,3 procenta. Růst spotřebitelských cen se tak začíná blížit 2% hranici České národní banky (ČNB). 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Spotřebitelské ceny v lednu výrazně oslabily svůj meziroční růst na 2,3 procenta, což je nejnižší hodnota od března 2021. Tento vývoj byl ovlivněn především cenami bydlení a potravin a rovněž vyšší srovnávací základnou v loňském roce,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně spotřebitelské ceny v lednu vzrostly o 2,3 procenta, což bylo o 4,6 procentního bodu méně než v prosinci

Zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno především cenami v oddíle bydlení. Ceny elektřiny klesly na 13,3 procenta, vodného na 10,9 procenta a stočného na 10,5 procenta.

Snižovaly se i ceny potravin. Cena mouky šla v lednu dolů o 23,6 procenta,  masa o 6,6 procenta, sýrů a tvarohů o 9,7 procenta a cukru o 21,9 procenta.

Za ovoce lidé zaplatili o 1,1 méně než loni, u zeleniny pak 13,3 procenta.

Náklady vlastnického bydlení meziročně vzrostly o 0,4 procenta.

„Lednová inflace ve výši 2,3 procenta je nejnižší od března 2021. Končí nejistota z budoucnosti a končí tak dvouletý stres ze zdražování, kterému byli vystaveni lidé i firmy,“ okomentoval vývoj cen premiér Petr Fiala (ODS).

„Čísla o výběru daní hovoří jasně. Kdyby Zbynek Stanjura dokázal vybrat co má, nemusel by daně zvyšovat o jedinou korunu. Dnes jsem na rozpočtovém výboru ve sněmovně žádala zdůvodnění, proč jen loni nevybral na DPH 24 miliardy korun a na WFT u bank 32 miliardy korun. Pro ilustraci: je to pětinásobek rozpočtu ministerstva zdravotnictví,“ napsala bývalá správkyně státní kasy Alena Schillerová (ANO).

„Ale dostala. Paní ředitelka (pozn. red. Alena Schillerová) vám k WFT vysvětlila, že vycházeli vstříc žádostem o snížení záloh a že meziročně vzrostla srážková daň díky vysokým úrokům na spořicích účtech o 14,7 miliard. Ale vy evidentně neposloucháte nebo nechcete slyšet. A znovu, DPH pod plánem neznamená daňový únik, ale je podle všech ekonomů důsledkem výrazného zpomalení spotřeby domácností. Tedy pokud nemáte aktuálnější data o šedé ekonomice než Evropská komise,“ reagoval na vyjádření ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Prognóza ČNB počítá letos s inflací 2,6 procenta, ministerstvo financí pak 3,1 procenta

„Premiérova slova, že elektřina domácnostem zdraží letos maximálně o jednotky procent se nenaplnila. Protože ale i tak má Česko citelně nižší inflaci než okolní země, guvernér Michl na síti X už tlačí slábnoucí korunu výš,“ okomentoval vývoj ekonom Lukáš Kovanda na sítí X.

Připomněl zároveň, že Česko mělo letos v lednu nižší inflaci než eurozóna.

„Podle mezinárodně srovnatelného ukazatele je inflace v Česku 2,7 procenta, zatímco v eurozóně dle stejného ukazatele 2,8 procenta.“ (pet)