Prezident Petr Pavel vyplísnil Babišovu ANO za neochotu jednat o penzijní reformě.

Prezident Petr Pavel vyplísnil Babišovo ANO za neochotu jednat o penzijní reformě. Nejsilnější opoziční hnutí ANO se totiž nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Pavel. Informovala o tom Kancelář prezidenta republiky. Babišovo hnutí považuje toto jednání za bezpředmětné. 

„Prezident republiky vyjadřuje zklamání z toho, že hnutí ANO nechce pokračovat v jednání o změnách týkajících se důchodů a zrušilo také účast na pondělním jednání na Pražském hradě s tím, že jednání považuje za bezpředmětné,“ uvedla kancelář s tím, že na minulé schůzce souhlasili všichni účastníci s termínem i obsahem příštího jednání.

Prezident považuje krok opozičního hnutí za nekonstruktivní.

Pavel podle Hradu vnímá téma důchodových změn jako velmi důležité a dlouhodobé. Proto se snažil vytvořit prostor pro věcnou politickou diskusi mezi vládou a opozicí, která by mohla vést k nalezení kompromisů nebo řešení.

„Na jednání na Hradě 28. března přijali rovněž zástupci hnutí ANO princip diskuse na základě dat a analýz a vyžádali si od účastníků dodatečné údaje. Stejně tak sami přislíbili zaslání vlastních materiálů.

Zúčastněné strany podklady dodaly v termínu, hnutí ANO nikoli. I to ukazuje přístup k jednání,“ zmínila prezidentská kancelář.

Pavel nově považuje pokračování rozhovorů v současném formátu za bezpředmětné. Podle spolupracovníků se však bude důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) zrušilo ANO účast na jednání, protože se nechce dohodnout na ničem.

„Nemají žádný plán, nejsou schopní přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa. My jsme předložili dobrý návrh důchodové reformy pro všechny, kteří už v penzi jsou, nebo se na ni teprve chystají,“ napsal premiér Fiala.

„Hnutí ANO všem těmto lidem vzkazuje, že mu na nich nezáleží a nezajímá je, jak jim stát ve stáří pomůže. Hnutí ANO zrušilo polovinu všech navrhovaných termínů k jednání. Dává tím jasně najevo, že je mu budoucnost českých občanů úplně jedno. Nám to ale jedno není, proto důchodovou reformu prosadíme,“ dodal Fiala.

„Ráda bych poděkovala panu prezidentovi Petr Pavel, že nasvítil bezradnost hnutí ANO. Nemají žádná řešení, před problémy strkají hlavu do písku, na budoucnosti jim nezáleží,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová.

„Jejich bojkot jednání o důchodové reformě je vrchol ledovce. Politiku destrukce s nimi zažíváme v PS již 2 a půl roku,“ dodala. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Koalice se na jednání u prezidenta Pavla dohodla s ANO na zvyšování důchodového věku


PLNÝ TEXT

Vyjádření prezidenta republiky k jednání o důchodové reformě
19. dubna 2024

Prezident republiky vyjadřuje zklamání z toho, že hnutí ANO nechce pokračovat v jednání o změnách týkajících se důchodů a zrušilo také účast na pondělním jednání na Pražském hradě s tím, že jednání považuje za bezpředmětné.

Prezident vnímá téma jako celospolečensky velmi důležité a dlouhodobé, a proto se snažil vytvořit prostor pro věcnou politickou diskusi mezi vládou a opozicí, která by mohla vést k nalezení kompromisů nebo řešení, která budou pro občany země prospěšná.

Termín pondělního jednání i jeho obsah byl odsouhlasen všemi na minulé schůzce a zrušení dopisem ve čtvrtečních odpoledních hodinách považuje za nekonstruktivní.

Na jednání na Hradě 28. března přijali rovněž zástupci hnutí ANO princip diskuse na základě dat a analýz a vyžádali si od účastníků dodatečné údaje. Stejně tak sami přislíbili zaslání vlastních materiálů. Zúčastněné strany podklady dodaly v termínu, hnutí ANO nikoli. I to ukazuje přístup k jednání.

Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou.

Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová.