V Česku by mělo vzniknout společenství obcí. Nucený zánik obcí stát zatím neplánuje.

V Česku by měl vzniknout zcela nový institut, takzvané společenství obcí. Stát neopak nepředpokládá, že by došlo k zavedení nuceného zániku obcí. Deníku Echo24 to řekla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Společenství obcí předpokládá mimo jiné zavedení tzv. létajícího úředníka, který by vykonával na požadavek obcí určité správní činnosti.

Návrh novely zákona o obcích je již po mezirezortním připomínkovém řízení předložen vládě. Snižování počtu obcí navrhovala vládě Národní ekonomická rada vlády (NERV), obce to ale odmítají.

Slučování obcí navrhoval v listopadu NERV jako jedno z potenciálních opatření, které se ale nakonec nedostalo do tzv. konsolidačního balíčku. Ekonomové argumentovali tím, že Česko má dle počtu obyvatel nejmenší průměrnou velikost obce ze všech zemí EU (cca 1700). Celkový počet obcí je naopak extrémně vysoký (6254 obcí).

Návrhem mělo být mimo jiné slučování obcí.

Zákon o obcích umožňuje slučování dvou obcí za vzniku jedné nové, případně připojení obce k již existující obci s tím, že ta první z hlediska zákona zanikne, a to pouze na základě dobrovolnosti, tedy na základě dohody dotčených obcí.

Může k tomu dojít jen po schválení zastupitelstvem a s možností občanů vyvolat místní referendum proti takovému opatření.

Nucené slučování obcí rozhodnutím státního orgánu dle zákona není možné a taková možnost se ani aktuálně nepředpokládá.

Prosté snížení počtu obcí by podle vnitra sice zřejmě přineslo do státní pokladny určité dodatečné finanční příjmy, důsledky slučování obcí by však měly negativní dopad na lokální demokracii v České republice.

Problém činí to, že obce mají celou řadu povinností a úkolů, jejichž samostatné řešení může být zejména pro menší obce složité a nákladné.

Ministerstvo vnitra proto připravilo návrh změny zákona o obcích, který je po uzavřeném mezirezortním připomínkovém řízení předložen vládě a dalším příslušným orgánům.



Součástí návrhu, který prošel konzultací s územními partnery, je zcela nový právní institut společenství obcí. Jeho cílem je rozšířit možnosti meziobecní spolupráce.

Společenství obcí má být dobrovolným svazkem obcí, který bude sdružovat určitý kvalifikovaný počet obcí z území obce s rozšířenou působností.

Obce sdružené do společenství budou moci díky agregaci zdrojů hospodárněji vykonávat veřejnou správu svého území, a to jak samostatnou působnost, zejména užší spoluprací při rozvoji svého území, tak působnost přenesenou, tedy státní správu, a to zavedením institutu sdíleného úředníka, který je pracovně označován jako „létající úředník“.

Má jít o zjednodušené označení pro zaměstnance společenství, který by mohl na základě požadavků členských obcí jejich jménem vykonávat určité správní činnosti. Například může připravit podklady pro správní rozhodnutí, která obec má přijmout, tak, aby následně toto rozhodnutí starosta obce pouze schválil a vydal.

Smyslem je zajistit kvalifikovaného odborníka, jehož „služby“ by mohly členské obce sdílet podle potřeby. Tato možnost by se týkala agend v přenesené působnosti (v základním rozsahu).

Ministerstvo vnitra předpokládá, že i bez nuceného zániku obcí lze v činnosti obcí zajistit úspory nákladů, čehož lze docílit právě prostřednictvím sdílení činností, které obce vykonávají a které, jsou-li vykonávány samostatně každou obcí, nutně vyvolávají vyšší náklady než při společném výkonu těchto činností.

Půjde však vždy o spolupráci dobrovolnou.  S nabytím účinnosti nové úpravy se počítá od 1. 1. 2024.



Proti slučování vystupuje Sdružení místních samospráv ČR. Odvolává se na to, že každá obec je specifická a má různá kulturní dědictví a hodnoty, které jsou nepřenositelné.

Velký počet obcí považuje za výhodu České republiky, za nástroj kvalitní samosprávy, který umožňuje maximální participaci veřejnosti na věcech veřejných a zvyšuje kvalitu demokracie v Česku. (sfr)