Prezident Pavel letěl na Island společně s prezidentkami Slovenska a Slovinska.

Prezident Petr Pavel letěl na Island z ekologických důvodů v jednom letadle s prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou a prezidentkou Slovinska Natašou Pircovou Musarovou. Společně odcestovali na summit Rady Evropy, který se koná v islandském Reykjavíku.

Důvodem společné cesty byla snaha co nejvíce redukovat dopady cestování na světové klima.

O společné cestě s Pavlem a slovinskou prezidentkou Natašou Pircovou Musarovou informovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Uvedla, že důvodem je snaha politiků snížit uhlíkovou stopu.

„Na druhou společnou cestu s prezidentkou Zuzana Čaputová jsme vyrazili na Island, kde se zúčastníme summitu Rady Evropy. Na společných cestách jsme se dohodli při mé první návštěvě Bratislavy,“ uvedl k tomu Petr Pavel.

„Mají připomínat, že Česko a Slovensko toho hodně spojuje, a naše blízká spolupráce pomáhá posilovat hlas středoevropského regionu v mezinárodním prostředí,“ dodal.



Prezident Pavel se před tím v Kodani setkal s dánskou královnou Markétou II. a princem Frederikem.

„Na audienci jsme zavzpomínali na královninu návštěvu Prahy v roce 1994, kdy se potkala s Václavem Havlem. Jejich společnou fotografii jsem královně daroval,“ upřesnil Pavel.

„Královna zmínila i téma, které je jí velmi blízké – starokladrubské koně, kteří jsou už tři desetiletí ve službách dánského královského dvora. Královnu jsem také pozval na návštěvu České republiky,“ podotkl dále Pavel.


Prezident Pavel se před tím v Kodani setkal s dánskou královnou Markétou II. a princem Frederikem.

Prezident Pavel se v Kodani setkal s dánskou královnou Markétou II. a princem Frederikem.


Pavel v Dánsku varoval před Čínou a Ruskem

Demokratický svět má šanci uspět pouze tehdy, když bude vystupovat jednotně a bude otevřený, prohlásil prezident ČR Petr Pavel během Kodaňského summitu pro demokracii.

Varoval před Čínou, která je podle něho pro země vyznávající demokratické hodnoty a ochranu lidských práv v dlouhodobém horizontu nebezpečnějším soupeřem než Rusko.

Demokratické země by podle prezidenta Pavla měly být sjednocené a nabízet spolupráci všem státům, které o to mají zájem.

„Pokud chceme svět, kde platí pravidla a ne síla, měli bychom být otevřenější vůči dalším zemím,“ řekl Pavel.

Čína je podle Pavla naším strategickým soupeřem a netají se tím, že by chtěla přepsat mezinárodní právní a obchodní systém, aby lépe vyhovoval jejím zájmům.

Poukázal na to, že se Čína dosud snažila vybudovat si postavení ve světě ekonomickými prostředky, zajistila si klíčové nerostné suroviny a získala silný vliv v mnoha afrických zemích.

„To nás nemůže nechat v klidu a měli bychom ke všemu, co se týká Číny, přistupovat velice obezřetně,“ konstatoval Pavel. (sfr)