Prezident Pavel s Čaputovou si vyrazili na Ukrajinu. Na Kyjev začaly dopadat rakety.

Prezident ČR Petr Pavel společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou přijeli na Ukrajinu. Do Kyjeva prezidenti dorazili v pátek ráno vlakem a to jen chvíli poté, co Ukrajina včetně hlavního města Kyjeva čelila raketovým útokům ruské armády. 

Pavel s Čaputovou zamířili do Borodjanky. Ve městě, které společně s městy Buča nebo Irpiň patří mezi symboly válečných zločinů, ze kterých Ukrajina obviňuje Rusko, setrvali několik minut. Během nich si prohlédli ruiny domů poničených ruskými raketami a bombardováním.

Shlédli také graffiti umělce Banksyho.

Rusko v pátek poprvé od 9. března podniklo velký letecký úder proti ukrajinským městům daleko za frontou. Rakety zasáhly obytné domy a v Dnipru a Umani zabíjely i děti. Údery zasáhly Kyjev i další velká města.

V přístavní metropoli Dnipro přišla o život matka s tříletým dítětem. Deset obětí si pak vyžádal útok na obytnou budovu ve městě Umaň. Podle místních úřadů jsou mezi mrtvými i dvě desetileté děti.

Exploze ruských raket byly hlášeny také z měst Kremenčuk, Poltava či Mykolajiv. Nad celou zemí se podle ukrajinské armády podařilo sestřelit 21 z 23 ruských raket a dva drony.

Čaputová při návštěvě Kyjeva uvedla, že díky pomoci demokratického světa se z Kyjeva stalo znovu fungující město. Některé ruiny se podle ní postupně proměňují na modulární domy a „šťastnějším rodinám se vrátily i děti“, které jim ukradli okupanti.



Prezident Petr Pavel ve vybombardované Borodjance na předměstí Kyjeva uvedl, že doufal, že „už to nikdy neuvidí takhle zblízka“.

Současně prohlásil, že je přesvědčený, že ruské útoky na civilní objekty a obyvatelstvo nejsou žádnými chybami, jak se snaží Rusko tvrdit, ale promyšleným plánem.

„Je to jednoznačně plán, který je celkem jasný. Vyvolat chaos a hrůzu mezi civilním obyvatelstvem a na základě toho vyvolat tlak lidí na vládu k tomu ústupu a narušit vůli se bránit.“

„Vidět takto rozbité civilní cíle a oběti na civilních životech, zvláště dětí, to může zlomit vůli, ale Ukrajince to naštěstí nezlomilo,“ podotkl Pavel.

Z Borodjanky se Pavel přesunul do nedaleké Buči, odkud po jejím osvobození vloni v dubnu celý svět šokovaly záběry ruského brutálního počínání a zacházení s místními obyvateli.

Podle dřívějšího vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zde během zhruba měsíce, kdy město Rusové drželi, zahynulo více než 1400 lidí včetně 37 dětí. V hromadných hrobech a mučírnách bylo nalezeno přes 175 lidí.

Pavel položil květiny v místě nalezeného masového hrobu ve městě Buča. V přilehlém pravoslavném kostele si pak Pavel prohlédl vystavené fotografie z nálezů po osvobození města a exhumace těl z hrobu. (sfr)