Prezident Petr Pavel představil svůj poradní tým, šestici expertů povede Tomáš Richter.

Prezident České republiky Petr Pavel představil svůj poradní tým, šestici expertů povede Tomáš Richter. Prezident Petr Pavel představil jména poradců, se kterými bude dlouhodobě spolupracovat v prezidentském úřadě. Jeho tým poradců povede podle plánu představeného ještě před volbami Tomáš Richter.

Petr Pavel sestavil tento tým z expertů, kteří mu ve vybraných tématech radili už během kampaně.

„Nikdy jsem nepředstíral, že jsem expertem na všechno. Dobrý prezident nemusí všemu rozumět, ale musí se umět dobře a informovaně rozhodnout. Proto jsem sestavil tým uznávaných odborníků, aby mi pomohli s naplňováním cílů v různých klíčových oblastech,“ uvedl svůj výběr expetů pretzident..

“Už jako kandidát na hlavu státu jsem odmítl předstírat, že jsem expertem na všechno. Dobrý prezident nemusí všemu rozumět, ale musí se umět dobře rozhodnout.“

„Dobrý prezident musí umět definovat cíl a obklopit se těmi nejlepšími odborníky, aby se na cestě k naplňování tohoto cíle mohl odborně a informovaně rozhodovat. Právě to bude hlavním posláním našeho expertního týmu,” řekl Pavel.

Ve stálém poradním týmu prezidenta Petra Pavla jsou odborníci na 5 oblastí – Ústavu a právo, ekonomiku, energetiku, životní prostředí a sociální politiku. Tým by měl do konce května posílit ještě expert na vzdělávání.

Do budoucna ho chce prezident rozšířit také o externího poradce pro otevření a oživení areálu Pražského hradu. Za tímto účelem už jednal s architektem Josefem Pleskotem a nabídl mu pozici poradce a moderátora diskuze na toto téma.

Vedle poradního týmu prezident Pavel počítá také s dalšími externími poradci, kteří mu budou poskytovat svou expertízu nepravidelně ke konkrétním tématům. Externě bude prezidentovi radit například Danuše Nerudová k tématu důchodové reformy nebo Zdeněk Tůma k bankovnictví a ekonomice.

Seznam členů poradního týmu prezidenta Petr Pavla:

Tomáš Richter – vedoucí poradního týmu, který bude mít na starost jeho koordinaci, a bude také pomáhat s tvorbou strategie k naplňování prioritních cílů prezidenta republiky.
Jan Kysela – poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.
David Marek – poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky.
Vladimír Bezděk – poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor.
Jakub Maščuch – poradce pro energetiku, a to na místní, národní i evropské úrovni.
Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost.
Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a další související otázky.

 


Poradní tým prezidenta republiky

3. dubna 2023

 


Ing. Tomáš Richter
Vedoucí poradního týmu

Odpovídá za koordinaci poradního týmu a jeho komunikaci s prezidentem republiky i členy kabinetu. Podílí se na tvorbě strategie k naplňování prioritních cílů volebního období prezidenta Pavla.

V roce 1989 ukončil studia na ČVUT, fakultě strojní, obor tepelné a jaderné stroje a zařízení.

Profesní kariéru zahájil v roce 1990 v analytickém oddělení v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla. V roce 1991 pomáhal znovu vybudovat rodinnou zámečnickou firmu Richter s.r.o. V roce 1993 založil společnost RiS s.r.o., kterou v roce 2001 koupila švédská společnost ASSA ABLOY. Úspěšnou firmu pod novým názvem Abloy Czech a Abloy Slovakia dále řídil až do roku 2007, kdy se stal regionálním ředitelem pro střední a východní Evropu společnosti ASSA ABLOY, na této pozici pracoval do roku 2012.V roce 2005 postavil lázeňský a wellness hotel v Mariánských Lázních.

Od roku 2015 se věnuje celospolečensky prospěšným a filantropickým činnostem. Spoluzaložil Nadační fond nezávislé žurnalistiky a vedl jeho správní radu, stál u založení českého Deníku N. Od konce roku 2019 se aktivně podílel na přípravě budoucí kandidatury Petra Pavla na prezidenta republiky, ve volebním týmu měl odpovědnost za finance a fundraising.


Prof. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Poradce prezidenta pro Ústavu a právní otázky

Vedoucího Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.

Absolvoval Právnickou fakultu UK, tam studoval i doktorský studijní program Teorie, filosofie a sociologie práva.

Na pražské Právnické fakultě UK učí od roku 1998. V roce 2006 se habilitoval pro obor Politologie na Fakultě sociálních věd UK, v roce 2017 byl jmenován profesorem ústavního práva a státovědy. Od roku 2011 vede katedru politologie a sociologie, v letech 2018–2022 byl proděkanem pro doktorské studium.

Od roku 1997 působí současně v Kanceláři Senátu jako asistent a poradce předsedy Senátu a od roku 1998 jako tajemník Komise Senátu pro Ústavu ČR.   

V letech 2008–2023 byl členem pracovní komise Legislativní rady vlády pro správní právo, nadále je členem rozkladové komise MŠMT.

Podílel se na komentářích k Ústavě a k Listině základních práv a svobod, napsal šest knih na pomezí ústavního práva, ústavní teorie a politologie i desítky článků.     

V roce 2015 byl oceněný jako Právník roku v kategorii Občanská a lidská práva a právo ústavní.


Mgr. David Marek, Ph.D.
Poradce prezidenta pro ekonomiku, hospodářské otázky a finanční trhy

Doktorské studium absolvoval při Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studijní stáž na University of Limerick v Irsku.

Úspěšně dokončil řadu odborných certifikovaných kurzů Mezinárodního měnového fondu.

Dříve působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a na pozici hlavního ekonoma ve společnosti Patria Finance. V současné době pracuje ve společnosti Deloitte na pozici hlavního ekonoma a ředitele analytického oddělení.

Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a České společnosti ekonomické.


Mgr. Lucie Poláková
Poradkyně prezidenta pro sociální politiku a neziskový sektor

Absolventka PF ZČU Plzeň, obor Sociální práce.

Spoluzakladatelka a místopředsedkyně spolku Komunitní osvětové společenství, který se více než 10 let věnuje aktivizaci občanské komunity na Chebsku, organizaci dobrovolníků, podpoře a rozvoji občanské společnosti.

15 let vyučuje sociální práci na vyšší odborné škole SZŠ a VOŠ Cheb, věnuje se problematice sociální práce, sociálních služeb a vzdělávání. Je aktivní v síťování a propojování aktérů uvedených oblastí.

Žije a pracuje v Karlovarském kraji. Podílí se na zlepšení situace ve strukturálně postiženém regionu, specializuje se na sociální práci zejména v lokalitách, kde jsou lidé ohrožení chudobou, a řešení nerovného přístupu ke vzdělávání.

Získala cenu Nadace Via VIA BONA v roce 2020.


Vladimír Bezděk M.A.
Poradce prezidenta pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a the University of Manchester ve Velké Británii.

V letech 1997 až 2006 působil jako ekonom v České národní bance.

Řídil dvě takzvané Bezděkovy důchodové komise. Od roku 2010 do roku 2012 byl členem NERV.

Od roku 2007 pracuje ve finančním sektoru, řídil několik pojišťoven v ČR a na Slovensku a také penzijní společnost. Spolupracuje dlouhodobě s Českou asociací pojišťoven. Od roku 2021 je předseda představenstva investiční společnosti AVANT.


Ing. Jakub Maščuch, Ph.D.
Poradce prezidenta pro energetiku

Absolvoval Fakultu strojní Českého vysokého učení technického v Praze v oboru Energetické stroje a zařízení, pak absolvoval doktorské studium zaměřené na decentralizovanou energetiku.

Je vedoucím výzkumného týmu Laboratoře organických Rankinových cyklů a jejich aplikací na ČVUT Univerzitním centru energeticky efektivních budov. Soustředí se zejména na komercializaci vyvinutých technologií a posílení spolupráce soukromých společností s univerzitou.

Zkušenosti s transferem technologií získal také absolvováním programu Entrepreneurship and Innovation v USA v rámci International Visitors Leadership Program, v roce 2014.

Již od studií působí v energetickém poradenství, ve společnosti Damgaard Consulting je společníkem a jednatelem.

V letech 2018–2020 byl členem rady Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Český svaz zaměstnavatelů v energetice mu v roce 2022 udělil Medaili profesora Vladimíra Lista za zásluhy o rozvoj české energetiky.

 


Doc. RNDr. Ladislav Miko, PhD.

Poradce prezidenta pro životní prostředí a udržitelnost

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v boru obecná biologie. Tam studoval i doktorský studijní program v oboru Systematická biologie a ekologie. V roce 2009 se habilitoval pro obor Ekologie na České zemědělské Univerzitě v Praze.

V současnosti přednáší ochranu životního prostředí na Přírodovědecké fakultě UK v Praze a půdní biologii a ekologii jako externí profesor na Univerzitě v Antverpách. V letech 2010-2015 byl členem Správní rady Univerzity Karlovy, v letech 2019-2022 členem Správní rady Univerzity P.J. Šafárika v Košicích.

V letech 1993-2001 pracoval v České Inspekci životního prostředí jako vedoucí oddělení ochrany přírody.

V letech 2003-2005 působil jako náměstek ministra a v roce 2009 jako ministr životního prostředí v úřednické vládě J. Fischera.

Od roku 2005 působil ve vysokých funkcích v Evropské komisi. V letech 2018-2021 byl vyslán jako vedoucí Zastoupení Evropské komise na Slovensku.

Od roku 2022 v souvislosti s českým předsednictvím v Radě Evropské unie byl jmenován zmocněncem vlády ČR pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb. Pracuje jako poradce ministra životního prostředí.