Audit v Cermatu odhalil plýtvání miliony. Zaměstnanci byli za stejnou práci placeni víckrát, ukázala kontrola. (Ilustrační foto)

Audit v Centru pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) odhalil plýtvání miliony. Zaměstnanci byli za stejnou práci placeni víckrát, ukázala kontrola ministerstva financí. Ředitelku organizace Michaelu Kleňhovou v úterý ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal. 

Upozornil na to server Seznam Zprávy.

Kontrola, která se konala od loňského listopadu do letošního ledna, ukázala, že se Cermat dopustil 6 různých prohřešků.

Hlavním problémem se ukázalo uzavírání pracovních dohod na stejnou činnost s kmenovými zaměstnanci, které stálo zcela zbytečně 4,7 milionu korun.

Seznam Zprávy mají k dispozici protokoly z kontroly, která se věnuje celému roku 2020.

Z dokumentů vyplynulo, že nešlo o jedno selhání, ale systém, jakým způsobem příspěvková organizace ministerstva školství navyšovala platy svých zaměstnanců.

Kontroloři odhalili, že vedle hlavního pracovního poměru měly sjednanou ještě pracovní dohodu téměř tři čtvrtiny zaměstnanců Cermatu, konkrétně 64 z celkem 89 pracovníků.

Dále se podle serveru ukázalo, že ze skupiny náhodně vybraných 34 zaměstnanců k podrobnější kontrole mělo 32 zaměstnanců souběžně s hlavním pracovním poměrem sjednanou dohodu o pracovní činnosti (DPČ) na celý rok, 23 lidí k tomu mělo ještě pár dalších kratších dohod a dva pracovníci stihli nejen plný úvazek a několik dohod, ale ještě vedlejší pracovní poměr.

Cermat také podle kontrolorů udělal chybu, když bez provedení řádné veřejné soutěže uzavřel smlouvu s advokátní kanceláří Rowan Legal na poskytování právních služeb.

Mohl se tak dopustit porušení rozpočtové kázně ve výši 500 tisíc korun, protože nezajistil výběr dodavatele transparentním způsobem. (pel)