Podle Central Group zvýhodňuje vysoká inflace hypotéky. Podle této developerské společnosti jsou nyní sazby hypoték reálně nejnižší za poslední roky.

Výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková uvedla, že inflace v Česku je na historických maximech, podle srovnání Eurostatu je aktuálně dokonce 3. nejvyšší v Evropské unii po Litvě a Estonsku. Česká národní banka ji krotí zvyšováním úrokové sazby, kterou 5. května zvedla o 0,75 procentního bodu na 5,75 %.

To se pode Tomáškové projevuje na sazbách hypoték, které jsou dnes kolem 5 %.

„Na první pohled se jedná o vysoké číslo, protože si lidé v posledních letech zvykli na úrokové sazby začínající dvojkou, maximálně trojkou. Hypotéky se ale vrací do pásma, které bylo běžné v letech 2008 – 2010, kdy byly také nad 5 %.“

„Navíc, ve vztahu k inflaci, která je kolem 13 % a na dvouciferných hodnotách se pohybuje už několik měsíců, jsou úrokové sazby dokonce vůbec nejníže v tomto století,“ podotkla Tomášková.

„Přestože vysoká inflace obecně není pozitivní jev, ne pro všechny je automaticky špatnou zprávou. Hypoteční klienti totiž nyní vrací bankám v reálné hodnotě peněz mnohem méně. U hypotéky s úrokovou sazbou 5 % v současné situaci splácí v reálné hodnotě o 8 % méně, než kolik si půjčili,“ podotkla dále s tím, že reálná hodnota dluhu se tím klientům snižuje.

„Ceny nových bytů, a tedy jejich hodnota, navíc v posledních letech rostou v průměru tempem okolo 15 % ročně. V posledním roce dokonce téměř o 30 %. V případě potřeby jsou také snadno a rychle prodejné. Vlastnit byt je tedy nejen cílem a snem většiny lidí, je to ale zároveň i jeden z nejbezpečnějších a nejvýhodnějších způsobů, jak ochránit své úspory před inflací,“ zdůraznila Tomášková.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 28 let svého působení dokončil již 185 rezidenčních projektů a prodal téměř 18 tisíc nových bytů, domů a parcel. Veškeré vydělané prostředky investuje Central Group do dalšího rozvoje.

Neúčastní se žádných veřejných zakázek ani není příjemcem žádných veřejných dotací. Každoročně platí českému státu stamilionové částky na daních a mnoha desítkami milionů korun každý rok také přispívá na obecně prospěšné účely a realizaci veřejných staveb.

Central Group v současnosti vlastní v Praze kolem 1,5 milionu m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na kterých plánuje více než 30 tisíc nových bytů.  V roce 2021 Central Group nakoupil nové pozemky a brownfieldy za více než 2,5 miliardy korun, na kterých plánuje postavit přes 2 tisíce nových bytů.

Pro rok 2022 má na nové akvizice vyčleněny další 2,5 miliardy korun z vlastních zdrojů. (sfr)