Do České republiky během necelých 5 týdnů ruské invaze na Ukrajinu dorazilo podle odhadů už 300 tisíc ukrajinských válečných uprchlíků. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. 

Víza získalo zatím 236 585 ukrajinských uprchlíků, z toho 3 167 v neděli. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se od počátku války nahlásilo přes 128 tisíc Ukrajinců.

Ministerstvo vnitra o tom informovalo na twitteru.

Uprchlíci před válkou dostávají od minulého úterý víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila předtím vydávaná speciální dlouhodobá víza. Mohou tak pobývat na území České republiky až rok.

Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a nárok na další asistenci, například při ubytování.

Řada ukrajinských mužů, kteří pracovali v tuzemsku, se vrátila do své vlasti bojovat.

Mnohé firmy rodinám svých ukrajinských zaměstnanců poskytují podporu. Zaměstnavatelé nabízejí volná místa. Podle expertů na integraci by Česko mělo využít vzdělání a kvalifikaci příchozích.

Na rostoucí uprchlickou vlnu, která nemá po 2. světové válce v Evropě obdoby, zareagovalo ministerstvo vnitra zřízením Národního asistenčního centra pomoci a krajských asistenčních center pomoci, která během několika dní vznikla po celém Česku a koordinují veškeré hlavní procedury, které Ukrajinci musí po příchodu k nám podstoupit.

Materiální pomoc zajistil také policejní a hasičský záchranný sbor. Policisté poskytnou Ukrajině výstroj nebo balistickou ochranu, hasiči výškovou techniku či osvětlovací věže.

Přímo v Česku resort výrazně rozšíří podporu adaptačních aktivit ukrajinských uprchlíků v regionech. V prvé řadě půjde o kapacitní a finanční posílení center na podporu integrace cizinců, následovat bude druhé kolo dotačních programů pro integraci cizinců pro obce a neziskový sektor.

Vláda chce kvůli přílivu ukrajinských uprchlíků prodloužit nouzový stav do konce května. (pel)