Autodopravci v Česku chystají protesty, i když jim ministerstvo financí odložilo platby DPH do konce října. Zároveň stát všem dopravcům hromadně promine zálohy silniční daně na celý letošní rok, což ale neznamená prominutí samotné daně. 

Resort o tom informoval na webu.

„Podnikatelům fakticky umožníme odložit platby DPH až o sedm měsíců. Zároveň nemusí celý rok platit zálohy na silniční daň, kterou navíc pro auta do 12 tun celou zrušíme. Pomůžeme tím dopravcům zlepšit jejich cash-flow v aktuálně složité situaci,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Generální pardon je primárně reakcí na rostoucí ceny pohonných hmot a související jednání s podnikateli v dopravě.

Ministerstvo financí současně připravuje novelu zákona o dani silniční, která má z rozhodnutí vlády zrušit silniční daň u osobních automobilů a dodávek do 12 tun a sazby silniční daně pro nákladní vozidla nad 12 tun významně přiblížit minimům daným evropskou směrnicí o eurovinětě.

Dopravci sice krok uvítali, ale v současné situaci, kdy se jim náklady zvýšily kvůli drahé naftě o 6 až 7 korun na kilometr, ho považují za nedostatečný.

Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia označilo opatření za „měkké“, problém podle něj jen oddaluje.

Zároveň apeluje na vládu k přímé finanční podpoře dopravních firem a ke snížení spotřební daně z nafty o 1,60 Kč na minimální úroveň EU.

Vláda už dříve rozhodla o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní vozidla do 12 tun. Podnikatel by měli ročně uspořit 4,2 miliardy korun. Je k tomu ale potřeba novela zákona o dani silniční, kterou má předložit ministerstvo financí. (pel)