Při výstavbě nových jaderných bloků v ČR mohou výrazně přispět české firmy. Potřebu energetické soběstačnosti České republiky ještě zesílila současná válečná situace na Ukrajině. I proto musí být jádro v dalších letech nedílnou součástí tuzemského energetického mixu. 

Při zahájení sympozia k jaderné energetice pořádané jihokorejskou firmou KHNP ve spolupráci s Hospodářskou komorou to uvedl prezident Komory Vladimír Dlouhý.

„Tuzemské společnosti mohou zahraničním partnerům nabídnout bohaté zkušenosti s jadernými projekty i know-how, které mohou díky této akci využít nejen při dostavbě Dukovan a případně Temelína, ale také u podobných projektů v celé střední Evropě,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Dodal, že rozvoj jaderné energie by měl být i jedním z hlavních nástrojů ke snižování emisí v EU.

Green Deal a dohoda Fit for 55 kladou podle Hospodářské komory velký důraz na nový přístup k energetice a ekonomice obecně.

„Nechceme být dovozcem energií, musíme si udržet energetickou soběstačnost a přijatelné ceny elektřiny a tepla pro domácnosti a firmy. Uvědomme si také nesporný ekonomický efekt velkých jaderných projektů, které přinesou pracovní místa, dlouhodobé zakázky celému dodavatelskému řetězci a ve výsledku také vyšší příjmy státního rozpočtu,“ vysvětlil Dlouhý. (pel)

ČEZ odstartoval tendr na stavbu nového bloku Dukovan. Hotovo má být do roku 2036

ČEZ odstartoval tendr na stavbu nového bloku Dukovan. Hotovo má být do roku 2036