Soudci a státní zástupci se hodlají bránit poté, co senátoři dali zelenou návrhu Fialovy vlády, aby se platy politiků a soudců vrátily na úroveň loňského roku a zůstaly až do konce roku zmrazené. Kvůli novele plánují podat žaloby. 

Potvrdila to Soudcovská unie ČR a Unie státních zástupců.

„Soudcovská unie České republiky vyjadřuje hluboké zklamání nad přístupem vlády ČR, která na jedné straně deklaruje posilování demokratického právního státu a vlády práva, a v rozporu s tím ve vztahu k nezávislé soudní moci, navíc bez potřebného předchozího dialogu s ní, pokračuje v dlouholeté erozi materiálního zabezpečení soudců,“ oznámila Soudcovská unie v prohlášení na webu.

Republiková rada Soudcovské unie v Kroměříži se na zasedání shodla, že podpoří všechny své kolegy, kteří se rozhodnou proti zákonu právně bránit.

„Unie státních zástupců lituje, ze Senát Parlamentu ČR dnes nevyhověl návrhům dvou vlastních výborů – ústavně-právního a hospodářského – na zamítnutí zákona, snižujícího platy státních zástupců a soudců. V důsledku toho, že se Senát nebude návrhem zákona zabývat a prezident republiky avizoval svůj podpis, vstoupí předpis v platnost,“ uvedla Unie státních zástupců v prohlášení na webu.

„Vzhledem k tomu, že zákon nedůvodně porušuje roky platná pravidla pro výpočet platů v justici a byl přijat, aniž panoval stav legislativní nouze, Unie státních zástupců v nejbližších dnech zváží další právní kroky. Reálnou variantou je podání civilních žalob státních zástupců s cílem zrušení zákona z důvodu jeho neústavnosti,“ dodala.

Fialova vláda nicméně schválila, že se platy ústavních činitelů vrátí od února na loňskou úroveň.

Soudci i státní zástupci však proti návrhu protestují. Podle vysoce postavených soudních činitelů je nynější návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v rozporu s dřívějšími rozhodnutími Ústavního soudu, a tedy protiústavní.

Podle soudců a státních zástupců totiž již dříve Ústavní soud rozhodl, že není možné snížit platy soudcům, pokud nejde o plošný zásah. Oběma skupinám se totiž vypočítává mzda z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. (pel)

Zeman obvinil soudce z „nenažranosti“ kvůli neochotě nechat zmrazit si platy

Zeman obvinil soudce z „nenažranosti“ kvůli neochotě nechat zmrazit si platy