Papež František znovu tlačil na státy EU, aby přijímaly migranty a nevracely je zpátky. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Papež František znovu tlačil na státy Evropské unie (EU), aby přijímaly migranty a nevracely je do zemí, kde není bezpečno. Zmínil přitom Libyi s tím, že tam mnoho migrantů čelí násilí a nelidským podmínkám v zařízeních, která se podobají koncentračním táborům.

„Musíme ukončit praxi vracení migrantů do zemí, kde není bezpečno,“ uvedl papež.

Podle papeže by měla být na prvním místě záchrana migrantů na moři, zajištění jejich organizovaného vylodění, alternativy k vězením a nastavení jasných imigračních a azylových předpisů.

Mezinárodní společenství by podle Františka mělo „dodržet své sliby“ a najít trvalá řešení pro regulaci migračních toků z Libye a z celého Středomoří.

Poznamenal, že utrpení těch, kteří jsou sebráni pobřežní stráží a posláni zpět, je obrovské.

Zmínil přitom Libyi s tím, že tam mnoho migrantů čelí násilí a nelidským podmínkám v zařízeních, která se podobají koncentračním táborům.

„Nikdy na vás nezapomínám. Slyším váš pláč,“ dodal.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva nedávno vyzval k vyšetření „zbytečných a nepřiměřených“ zásahů libyjských bezpečnostních složek při zadržování afrických migrantů. Někteří z těchto uprchlíků byli při pokusu o útěk zastřeleni.

Mnoho běženců zachráněných ze Středozemního moře hovořilo o tom, že byli mučeni a jejich rodiny byly vymáhány o výkupné, zatímco byli drženi v libyjských vládních detenčních zařízeních.

Od pádu zesnulého vůdce Muammara Kaddáfího před 10 lety Libye trpí nejistotou a chaosem. V posledních letech se severoafrická země stala výchozím bodem pro nelegální migranty, kteří chtějí překročit Středozemní moře do Evropy.

Lídři členských zemí EU se přitom stále nejsou schopni dohodnout, jak masovou migraci do Evropy řešit. I díky tomu se množí podpora pro nacionalistické a populistické strany.

Brusel zpřísnil azylová pravidla a posílil kontrolu vnějších hranic po masové migraci z roku 2015, kdy do EU dorazilo přes 1 milion běženců. Zároveň uzavřel dohody ze zeměmi jako Turecko a Libye, aby se tato situace neopakovala. (pel)